Konyha

Sörfogások hideg napokra

Számos étel mellé kiválóan passzol a sör, most bemutatunk néhányat, melyeket kifejezetten a hideg hónapokra ajánlunk.

Mind a búzasörről, mind a barna sörről elmondható, hogy bizonyos ételekkel nagyon jól párosíthatók, ilyen például a sajt vagy a csokoládé. A hűvös időben nagyon jól tud esni egy tálka sörös-sajtos mártogatós, vagy egy melengető sörös leves.

sörösmártogatós

Sörös mártogatós
Hozzávalók: 2 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg sajt, 1,5 dl világos sör, 1 dl tej, 1 evőkanál liszt, 1 kiskanál mustár, csipetnyi só, bors

Elkészítés: Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a sajtot, és aprítsuk fel a fokhagymát. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pirítsuk rövid ideig. Hintsük meg liszttel, keverjük át, majd folyamatosan kavargatva öntsük hozzá a tejet és a sört. Ízesítsük kevés mustárral, majd mikor már sűrűsödik, adjuk hozzá a reszelt sajtot. Kevergessük fakanállal, míg a sajt teljesen felolvad. Tálaljuk pirítóssal, francia kenyérrel, vagy valamilyen zöldségmártogatóssal. Jól illik mellé az alma és a szőlő is.

sajtosör.leves

Sajtos sörleves
Hozzávalók: 4 dkg vaj, 1 nagyobb sárgarépa, 1 hagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl sör, 4 dl húslevesalaplé, 15 dkg reszelt sajt, só, bors

Elkészítés: Tisztítsuk meg és szeleteljük fel a hagymát, a sárgarépát. Olvasszuk fel a vajat, és pirítsuk meg a zöldségeket. Hintsük meg kevés liszttel, és keverjük át. Öntsük fel 1 deci húslevessel, és kezdjük főzni a zöldségeket, gyakran átkeverve. Adjuk hozzá a sört és húsleves megmaradt részét. Kis lángon főzzük 10-15 percig, amíg a répa teljesen megpuhul. Ekkor botturmix segítségével turmixoljuk össze. Adjunk hozzá kevés tejszínt, és a reszelt sajtot. Keverjük, amíg a sajt felolvad. Ha szükséges ízesítsük sóval. Tálaljuk pirítóssal vagy leveskrutonnal.