Konyha

Lélekmelengető téli fűszerek, amik kellemesebbé teszik a hideg hónapokat

Mindenkinek megvan a kedvenc téli íze, illata. Amikor eszünkbe jut a karácsonyi vásár, a sütés-főzés, készülődés, máris érezzük ezeket a szánkban, az orrunkban. És alig várjuk, hogy igaziból is megkóstolhassunk egy-egy olyan ételt vagy italt, ami téli, amiről a hóesés, a szánkózás, az ünnepi készülődés és az otthon melege juthat eszünkbe. Fahéj, szegfűszeg, gyömbér – lélekmelengető téli fűszerek, amik kellemesebbé teszik a hideg hónapokat.

Szegfűszeg

A szegfűszeg íze kissé kesernyés, kicsit égető és erősen aromás. Jellegzetes illatát és ízét a benne lévő illóolajok adják. Főleg a sütemények ízesítésére használjuk szívesen. Karácsony környékén különösen nagy népszerűségnek örvend a szegfűszeg, naranccsal keverve igazi téli illatot varázsolhatunk az otthonunkba. Fahéjjal kombinálva pedig más gyümölcsök és italok téli ízesítője. Az egészségünkre is kedvező hatással lehet: a szegfűszeg ugyanis javíthatja a vérkeringésünket, tisztíthatja a légzőrendszerünket, és jótékony hatással lehet az emésztőrendszerünkre is.

Kardamom

Indiában a fűszerek királynőjének is nevezik. A kardamom lehet barna és zöld színű is – ez utóbbit használják inkább téli fűszerként, főleg süteményekben. Kissé füstös aromájú, a különféle ételek és italok kedvelt ízesítője, beleértve a teát, a rizst és a leveseket. A szakemberek szerint többek között jótékony hatással lehet az anyagcserénkre, és stresszoldó hatása is közismert.

Fekete bors

Bár az év minden szakában kedvelt fűszer a fekete bors, télen is hasznos lehet az alkalmazása. Számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása, mint például javíthatja az emésztést és segítheti a fogyásunkat. Számos étel kedvelt ízesítője.

Köménymag

A köménymagnak ugyancsak jellegzetes illata és íze van, ezáltal izgalmasabbá teheti az egyes ételeinket. Kiváló vasforrás, a kozmetikában szívesen alkalmazzák arckrémek és hajpakolások összetevőjeként, mert egészséges ragyogást adhat. Főleg levesekbe teszünk belőle, de a káposztás ételekbe is szoktak tenni egy kevés köménymagot.

Fotó: iStock.com/brebca

Fotó: iStock.com/brebca

Fahéj

Mondanunk sem kell, hogy a fahéj az egyik legnépszerűbb fűszer a téli hónapokban. Jellegzetes illata és íze miatt sokan kedvelik, az egyik legfontosabb hozzávalója a karácsonyi süteményeknek és a meleg italoknak, kávénak és forró csokinak. Segíthet az anyagcserénk felpörgetésében, egyensúlyba hozhatja a vércukorszintünket, de emellett még számos kedvező egészségügyi hatása lehet.

Gyömbér

Nem csak az íze miatt szeretjük a gyömbért sem. A szakemberek szerint ugyanis segíthet például stabilizálni a koleszterinszintünket, de az emésztésünkre is jótékony hatással lehet. Gyulladáscsökkentő hatása miatt is szívesen fogyasztják, valamint megfázás esetén is alkalmazhatjuk egy kevés mézzel és citromlével elkeverve.

Kurkuma

Az ázsiai konyha egyik kedvelt fűszere a kurkuma, ami nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Számos betegség esetén alkalmazható gyógynövény. Erős antioxidáns, ezért segíthet a mérgező anyagok és szennyeződések „kitakarításában” a szervezetünkből. Az agyunkra, agyműködésünkre is jótékony hatással lehet, például az Alzheimer-kór esetén is kedvező lehet az alkalmazása. Javíthatja a közérzetünket.

Rozmaring

Az illatos rozmaring serkentheti az agyunk éberségét. A kognitív funkcióinkra kedvező hatással lehet hosszú távon, sőt, állítólag azok, akik előszeretettel használják a rozmaringot az ételek fűszerezésére, tovább élhetnek. Ugyanakkor óvatosan kell bánni vele, mert hasmenést és fejfájást is okozhat, terhesség ideje alatt pedig érdemes inkább elkerülni a szakemberek szerint.

Fotó: iStock.com/Lisovskaya

Fotó: iStock.com/Lisovskaya

Szerecsendió

Ha szomorúnak érezzük magunkat és lehangoltak vagyunk, érdemes lehet egy kevés szerecsendióval megfűszerezni az ételünket, például a zabpelyhet. Tehát ha legközelebb enerváltnak, kedvetlennek érezzük magunkat, esetleg túl nagy a nyomás és a stressz az életünkben, irány a konyha!

Fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad legyinteni vagy figyelmen kívül hagyni a fűszerek hatásait. Ha bármilyen egészségügyi problémánk van, vagy életmódváltáson gondolkozunk, érdemes kikérni egy szakember, orvos véleményét.

A témával Utazás az aromák földjén címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Feller Adrienne, Szijjártó Linda és Libor Margit, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.