Szegfűszeg
A szegfűszeg íze kissé kesernyés, kicsit égető és erősen aromás. Jellegzetes illatát és ízét a benne lévő illóolajok adják. Főleg a sütemények ízesítésére használjuk szívesen. Karácsony környékén különösen nagy népszerűségnek örvend a szegfűszeg, naranccsal keverve igazi téli illatot varázsolhatunk az otthonunkba. Fahéjjal kombinálva pedig más gyümölcsök és italok téli ízesítője. Az egészségünkre is kedvező hatással lehet: a szegfűszeg ugyanis javíthatja a vérkeringésünket, tisztíthatja a légzőrendszerünket, és jótékony hatással lehet az emésztőrendszerünkre is.
Kardamom
Indiában a fűszerek királynőjének is nevezik. A kardamom lehet barna és zöld színű is – ez utóbbit használják inkább téli fűszerként, főleg süteményekben. Kissé füstös aromájú, a különféle ételek és italok kedvelt ízesítője, beleértve a teát, a rizst és a leveseket. A szakemberek szerint többek között jótékony hatással lehet az anyagcserénkre, és stresszoldó hatása is közismert.
Fekete bors
Bár az év minden szakában kedvelt fűszer a fekete bors, télen is hasznos lehet az alkalmazása. Számos egészségügyi előnnyel járhat a fogyasztása, mint például javíthatja az emésztést és segítheti a fogyásunkat. Számos étel kedvelt ízesítője.
Köménymag
A köménymagnak ugyancsak jellegzetes illata és íze van, ezáltal izgalmasabbá teheti az egyes ételeinket. Kiváló vasforrás, a kozmetikában szívesen alkalmazzák arckrémek és hajpakolások összetevőjeként, mert egészséges ragyogást adhat. Főleg levesekbe teszünk belőle, de a káposztás ételekbe is szoktak tenni egy kevés köménymagot.
Fotó: iStock.com/brebca
Fahéj
Mondanunk sem kell, hogy a fahéj az egyik legnépszerűbb fűszer a téli hónapokban. Jellegzetes illata és íze miatt sokan kedvelik, az egyik legfontosabb hozzávalója a karácsonyi süteményeknek és a meleg italoknak, kávénak és forró csokinak. Segíthet az anyagcserénk felpörgetésében, egyensúlyba hozhatja a vércukorszintünket, de emellett még számos kedvező egészségügyi hatása lehet.
Gyömbér
Nem csak az íze miatt szeretjük a gyömbért sem. A szakemberek szerint ugyanis segíthet például stabilizálni a koleszterinszintünket, de az emésztésünkre is jótékony hatással lehet. Gyulladáscsökkentő hatása miatt is szívesen fogyasztják, valamint megfázás esetén is alkalmazhatjuk egy kevés mézzel és citromlével elkeverve.
Kurkuma
Az ázsiai konyha egyik kedvelt fűszere a kurkuma, ami nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Számos betegség esetén alkalmazható gyógynövény. Erős antioxidáns, ezért segíthet a mérgező anyagok és szennyeződések „kitakarításában” a szervezetünkből. Az agyunkra, agyműködésünkre is jótékony hatással lehet, például az Alzheimer-kór esetén is kedvező lehet az alkalmazása. Javíthatja a közérzetünket.
Rozmaring
Az illatos rozmaring serkentheti az agyunk éberségét. A kognitív funkcióinkra kedvező hatással lehet hosszú távon, sőt, állítólag azok, akik előszeretettel használják a rozmaringot az ételek fűszerezésére, tovább élhetnek. Ugyanakkor óvatosan kell bánni vele, mert hasmenést és fejfájást is okozhat, terhesség ideje alatt pedig érdemes inkább elkerülni a szakemberek szerint.
Fotó: iStock.com/Lisovskaya
Szerecsendió
Ha szomorúnak érezzük magunkat és lehangoltak vagyunk, érdemes lehet egy kevés szerecsendióval megfűszerezni az ételünket, például a zabpelyhet. Tehát ha legközelebb enerváltnak, kedvetlennek érezzük magunkat, esetleg túl nagy a nyomás és a stressz az életünkben, irány a konyha!
Fontos hangsúlyozni, hogy nem szabad legyinteni vagy figyelmen kívül hagyni a fűszerek hatásait. Ha bármilyen egészségügyi problémánk van, vagy életmódváltáson gondolkozunk, érdemes kikérni egy szakember, orvos véleményét.
A témával Utazás az aromák földjén címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17.05-kor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Feller Adrienne, Szijjártó Linda és Libor Margit, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.
A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg, vagy 21.35-kor a Duna Worldön és 7.40-kor a Dunán.