Konyha

Ma van a csokival bevont édességek napja

Az amerikaiak számos vicces ünnepnapot tartanak számon, ezek közé tartozik a csokival bevont édességek napja is, melyet – ki gondolná – a csokiborítású ételek fogyasztásával ünnepelnek.

Alig akad, aki ne szeretné a csokit, ezt a számos, különböző módon felhasználható, isteni édességet, melyet forrón és jegesen, táblában és süteményben egyaránt előszeretettel fogyasztunk. De honnan is ered a mennyei édesség kultusza? Mint bizonyára sokan tudják, a csokimámor Közép-Amerikában kezdődött, nagyjából Kr. e. 1900 körül, amikor erjesztett ital formájában fogyasztották.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A kakaó eredete

Az aztékok úgy hitték, a kakaó egyenesen Quetzalcoatl, a bölcsesség istenének ajándéka. A kakaóbab hajdanán olyan értékesnek számított, hogy fizetőeszközként tekintettek rá. Az európaiak viszonylag későn, a reneszánsz vége felé, a 16. században ismerték meg a különlegességet, a tengerentúli expedícióknak köszönhetően. Az öreg kontinensen rögvest cukrot adtak az európai ízlés számára kellemetlenül keserűnek számító kakaóhoz, és ettől kezdve népszerűsége töretlenül ívelt felfelé először az uralkodó osztályok köreiben, majd a társadalom alsóbb rétegeiben.

Nem aratott osztatlan sikert

Hogy kezdetben milyen gyanakvás övezte a csokit, azt jól tükrözi Jose de Acosta, Dél-Amerikában élő, spanyol misszionárius beszámolója: „Nem ismerek még egy olyan undorító dolgot, mint ez, habzó, nagyon kellemetlen ízű. Az indiánok viszont nagyra becsülik, és azokat az előkelőségeket ünneplik vele, akik átmennek az országukon. A spanyolok, férfiak és asszonyok, akik már megszokták ezt az országot, szintén mohón fogyasztják ezt a csokoládét. Azt mondják, sokféleképpen készítik, hol forrón, hol hidegen, hol langyosan, és csilit is tesznek bele; készítenek belőle pasztát is, amiről azt állítják, jó a gyomornak és hurut ellen.

Hogyan ünneplik ezt a napot?

Ha kedvünk támad egy kicsit kirúgni a hámból, és csatlakozni a csokikezdeményezéshez, igen egyszerű dolgunk van. Készítsünk csokibevonatú édességet, esetleg üzemeljük be a csokiszökőkutat. A gasztronómiailag igazán elszántak forró csokisziruppal leöntött jégkrémet fogyasztanak. Mindenesetre akinek máskor esetleg nem jutna eszébe a csoki, az ma pótolhatja minden elmaradását, és megjutalmazhatja magát valamilyen kisebb-nagyobb csokis édességgel.