Konyha

A karácsonyfadíszek története a konyhában kezdődött

A karácsonyfadíszítés hajnalán sok helyen kekszek és édességek, mi több, gyümölcsök képezték az ünnepi dekoráció alapját. Lássuk, hogyan vezetett az út a díszek kialakulásáig.

Az első karácsonyfadíszek valószínűleg nem édességek, hanem almák voltak. A karácsonyfaállítás hagyománya ugyanis valószínűleg nemcsak az örökzöldek szimbolikájából indul ki, melyek az újjászületést és a megújulást jelképezik, hanem előzményei közé számítanak a középkori német „paradicsomi színjátékok” is. Ezek a darabok Ádám és Éva kiűzetéséről szóltak, és december 24-én adták elő őket. Ezekben a díszlet részét képezte az almával díszített fa is.

A ma ismert karácsonyfához jobban hasonlító fa egyik legkorábbi példája 1604-ből származik, amikor a beszámolók szerint strasbourgi protestánsok színes papírból készült rózsákkal, almával, ostyával és más édességekkel díszítették fel. Ezek a sütemények olyan tartósak voltak, hogy egészen vízkeresztig elálltak, amikor is a gyerekek megehették őket.

unsplash.com/Pietro de Grandi

Fotó: unsplash.com/Pietro de Grandi

Míg a mézeskalács hagyományosan népszerű édességnek számított Európában, a karácsonyfaállítás hagyománya lassabban terjedt el. A brit királyi család a 18. század közepén állította az első karácsonyfát, de akkor vált rendszeres szokássá, amikor a Szász–Coburg–Gothai Albert herceg feleségül vette Viktória királynőt.

Egy 1849-es leírás lélegzetelállítónak festi le Viktória királynő fáját, melyet gyermekeinek állított. Eszerint a fa roskadozik a cukorkáktól: elegáns kosárkák, bonbonok és más édességes edénykék díszítik, a legváltozatosabb, legdrágább édességek pompáznak rajta. Csodaszép sütemények, aranyozott mézeskalácsok és édes krémmel töltött tojások szintén lógtak a fáról. A szokás azután innen terjedt tovább a tengerentúlra is.