Konyha

Téli vitaminforrások a piacról

A téli időszak mindig nagyon nehéz, mert sokkal kevesebb friss zöldség és gyümölcs elérhető, kevesebb természetes vitaminhoz jutunk, ettől pedig immunrendszerünk legyengül. De tényleg így van ez?

Amint beköszönt a hideg idő, elszántan nekiállunk multivitamint rágni és narancsot enni. Az ok az, hogy ilyenkor szinte semmit sem tudunk enni, amiben elég vitamin, ásványi anyag és jótékony összetevő lenne, pedig ez nem feltétlenül igaz. Tény, hogy ősszel elfogyott a friss hazai paradicsom, és paprikából, snidlingből, petrezselyemből is nehezebb vágni, mint mikor csak kiszaladtunk a konyhakertbe. De hála a mélyhűtésnek, szárításnak, tárolásnak, és a téli vitamindús ételeknek, egészségesek lehetünk ebben az időszakban is.

Nem muszáj déligyümölccsel tömni magunkat

Télen a legtöbben narancsot, mandarint, kivit, banánt eszünk, vagy egyéb egzotikus gyümölcsöket, hiszen se eper, se málna, se cseresznye nincs. Azt is szögezzük le, hogy a déligyümölcsök finomak és egészségesek, ha a vegyszerekkel kezelt héjukat nem számítjuk, így nyugodtan fogyasszuk őket. De az már nem igaz, hogy nincs ilyenkor magyar gyümölcs: ott a téli alma, a téli körte, a mélyhűtőbe bespájzolt gyümölcsök hada, a gyümölcslé, a lekvár, a kompót. A friss alma, birsalma és körte kiváló vitamin- és rostforrás, alacsony kalóriatartalma miatt beilleszthető az egészséges életmódba, és a gyerekek is szeretik. Érdemes naponta legalább egyet elmajszolni belőlük. Ha van pincénk, akkor ládákban nagyobb mennyiséget is tárolhatunk belőlük, ahogy régen szüleink, nagyszüleink, és akkor a boltba sem kell rohangálni. S ha szerencsénk van, elcsípünk még néhány későn érő, igazi téli, friss gyümölcsöt: a naspolyát. Kinézete nem szokványos, de finom, gazdag C-vitaminban, vasban, kalciumban, és gyulladáscsökkentő hatású.

Fotó: iStock.com/ThitareeSarmkasat

Fotó: iStock.com/ThitareeSarmkasat

Magvak minden mennyiségben

Mintha pont erre a hideg időszakra találták volna ki őket: magas fehérje- és rosttartalmúak, eltelítenek, tele vannak esszenciális zsírsavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, igazából mini kis multivitaminok. Míg a melegben nem kívánjuk őket marokszámra, télen igen, és pont ekkor van idejük is. Ha szerencsénk volt ősszel, vagy van kertünk, akkor nagyobb mennyiséget is bespájzoltunk mandulából, dióból, mogyoróból, és mellé gyűjtöttünk egy kis aszalt gyümölcsöt is. Ezek kvázi édességként fogyaszthatók télen, és nagyon sokat hozzátesznek egészségünkhöz.

Finom és elérhető zöldségek

Zöldségekből szerencsére ilyenkor sincs hiány. Nagyon jól tárolható a fehérrépa, a sárgarépa, a zellergumó, a vöröshagyma, a fokhagyma, a krumpli, a cékla, a sütőtök, a fekete retek. Hűvös, száraz és fénytől védett helyen, ahol sem a penészedéstől, sem a csírázástól nem kell tartani, hónapokig elállnak, így nagyobb mennyiséget is tarthatunk belőlük otthon. Ehetjük őket nyersen, levesbe főzve, turmixalapanyagként, saláta formájában is. Főzeléket a mélyhűtött sóskából, spenótból – vagy bármilyen mirelit zöldségből – készíthetünk, de ott a szintén hónapokon át elálló bab, csicseriborsó, lencse is, amik mind kiváló ásványianyag- és rostforrások, tele fehérjével. A nyáron szedett és megszárított gomba vagy a zsákon nevelt friss gomba is igazi téli csemege.

Fotó: iStock.com/Sarsmis

Fotó: iStock.com/Sarsmis

Próbáljuk ki

A legtöbben nem nagyon ismerik vagy szeretik a régi magyar téli konyhát, pedig tele van vitaminokkal. A káposzta ilyenkor is sokféle formában elérhető, és akár frissen, akár savanyítva esszük, nagyon jót tesz a szervezetünknek. Próbáljuk ki őket másfajta ízesítéssel vagy köretként, variáljuk őket, amíg meg nem találjuk a nekünk is tetsző ízvilágot. Ugyanez igaz a kelbimbóra, a zellerre, a paszternákra és a céklára is, amik sütve isteni finomak, és jó kis ropogtatnivalót jelentenek a téli estéken. A borsó- és babféléket sem muszáj levesként vagy főzelékként fogyasztani, nagyszerű salátát vagy szendvicskrémet készíthetünk belőlük. Az alma és a körte magáért beszél, együnk belőlük minél többet.