Konyha

Konyhánk titkos fegyvere, a gyömbér

Van, aki imádja, van, aki ki nem állhatja az ízét, pedig az egyik leghasznosabb fűszer- és egyben gyógynövény, ami valaha megfordult a konyhánkban. Íme, néhány érdekesség az egyik legizgalmasabb alapanyagról, amelynek bár nagyon erős, csípős az íze, számos pozitív élettani hatása miatt mégis érdemes megszeretnünk, és rendszeresen fogyasztanunk.

Sokan nem is azért tartanak otthon gyömbért, mert fűszerként szeretik, hanem azért, mert rendkívül változatos és sokoldalú gyógynövény is. Számos vitaminban gazdag, megtalálható benne az A-, C-, E- és B-vitamin, ezen kívül foszfort, magnéziumot, káliumot, nátriumot, kalciumot, sok vasat és cinket is tartalmaz. Jótékony hatását friss alapanyagként is kifejti, de szárított, őrölt formában vagy épp saját magunk által nevelt növényként is érdemes otthon tartanunk.

Gyorssegélyként jól jöhet erős megfázás, esetleg influenza esetén, de megelőzésre is érdemes használni, hiszen erősíti az immunrendszert. Hosszú távú fogyasztása enyhítheti az ízületi gyulladásos betegségeket, gátolja a vérrögképződést is, és gyulladáscsökkentő hatású. Kifejezetten ajánlott a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknek, illetve a magas vérnyomással küzdőknek is, mivel a gyömbérnek vérhígító hatása is van. Nőknek ajánlott menstruációs görcsök csillapítására, hiszen természetes gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású.

Fotó: iStock.com/toeytoey2530

Fotó: iStock.com/toeytoey2530

Milyen formában?

Készíthetünk belőle például gyömbérlevet, ehhez meg kell hámoznunk egy darab gyömbért és kockákra felvágni, majd kevés víz hozzáadása után összeturmixolni. Ezután érdemes leszűrni, mert még így is maradhattak benne nagyobb darabok és már kész is van a gyömbérlevünk. A koncentrátumot tegyük két deci vízbe és igyuk meg. Ha még így is nehezen tudjuk lenyelni erős íze miatt, nagyon kevés cukorral, esetleg frissen facsart citrommal megpróbálhatjuk tompítani az ízét. A gyömbérlevet kifejezetten ajánlják emésztési problémák orvoslására, mivel gyorsítja az étel gyomorból bélbe való átjutását, és tisztítja is a gyomrot, sőt az epetermelést is elősegíti.

A gyömbért nyersen is fogyaszthatjuk, feltéve, ha bírjuk erős, már-már csípős ízét, nyers formában ugyanis csillapítja az émelygést, a tengerészek például hosszú évszázadok óta úgy küzdenek a tengeribetegség ellen, hogy nyers gyömbért rágcsáltak, sőt másnaposság ellen is hatásos ellenszer. Ha friss gyömbért vásárolunk, mindig figyeljünk rá, hogy a gumók feszesek és minél simábbak legyenek.

Fotó: iStock.com/sommail

Fotó: iStock.com/sommail

A gyömbér ma már számos helyen kapható por formájában, amelyet így nemcsak fűszerezéshez használhatunk, hanem teát is készíthetünk belőle. Friss gyömbérből is készíthetünk teát, nem kell hozzá más, csupán 20-25 gramm friss gyömbér, 6 dl víz, 1-2 evőkanál méz és 1 citrom. A gyömbért hámozzuk meg és reszeljük le, majd forraljuk fel és lassú tűzön főzzük 15–20 percig. Miután levettük a tűzről, szűrjük le, fogyasszuk citrommal és mézzel ízesítve. Nemcsak csodásan átmelegít majd, de segít megelőzni a megfázást és méregtelenít is.

A gyömbér nemcsak a belsőnknek, a külsőnknek is jót tesz, hiszen hajpakolás formájában csökkentheti a korpásodást azáltal, hogy fokozza a fejbőr vérkeringését, és felgyorsítja a haj növekedését. Szépészeti haszna itt még nem ér véget, a rendszeres gyömbérfogyasztás a pattanásos bőrre is rendkívül jó hatással van.

Lényeg a mérték!

Ahogy mindenben, itt is érdemes tartani a mértéket, hiszen természetes ereje miatt a gyömbér túlfogyasztása nem ajánlott. Fogyasszuk naponta frissen, tea vagy lé, esetleg por formájában, de soha ne éhgyomorra, hanem étkezések után. Fűszerként használhatjuk levesekhez, húsokhoz, mártásokhoz és még süteményekhez is remekül passzol.