Konyha

Ünnepi ajándékok egyenesen a konyhából

Még nincs késő elkezdeni elkészíteni az egyedi karácsonyi ajándékokat, amelyek segítségével igazi szívhez szóló, értékes finomságokkal lephetjük meg szeretteinket. Néhány óra a konyhában, és máris kész a személyre szóló ajándék!

Ha december és karácsony, akkor az ajándékok mellett a másik legfontosabb terület, amivel ilyenkor foglalkozunk, az az étel. Megálmodjuk, mi legyen az idei menü a karácsonyi vacsorán, a másnapi ebéden, mivel várjuk a vendégeket, milyen süteményeket süssünk, és még sorolhatnánk. Ám abba kevesen gondolnak bele, hogy a szeretettel, gonddal és kézzel készített finomságoknak micsoda ajándékértékük van. Elég csak egy díszesebb dobozt találnunk hozzájuk, vagy kidekorálni a befőttesüveget, és a nagymama vagy az anyuka hamisítatlan lekvárját vagy magkeverékét egész évben imádni fogják rokonaink. Akárhányszor kinyitják az üveget, mi fogunk eszükbe jutni.

Gyümölcslekvár

Egy szépen dekorált üvegben átadni meglehetősen szép és ráadásul hasznos ajándék. Készíthetjük a lekvárt narancsból, citromból is, de nagy sikert hozhatnak a gyógyhatású bogyókkal gazdagított lekváro, vagy a fűszeres csatnik is. Ha maradnánk a gyümölcsös vonalon, akkor készítsünk birsalmás-körtés levárt, amit szegfűszeggel, ánizzsal, fahéjjal és némi Amaretto likőrrel dobunk fel. További ötleteket itt találunk.

Fotó: iStock.com/nitrub

Fotó: iStock.com/nitrub

Házi forrócsoki-pálcikák

Rohanó életmódot élő édesszájúak imádni fogják,ráadásul akár már Mikulásra is adhatunk belőlük. Vásároljunk minőségi csokoládét, a megajándékozni kívánt ember szája íze vagy érzékenysége szerint, majd olvasszuk fel. Ízesíthetjük különböző fűszerekkel, fahéjjal, szegfűszeggel, csilivel, gyömbérrel, szerencsendióval vagy gyümölcsökkel, magvakkal is. Ha szép végeredményt akarunk, akkor vízgőz felett olvasszuk fel a csokit, és csak a háromnegyedét, a maradékot hidegen törjük nagyon apróra, és fokozatosan keverjük az olvasztott masszához. Az olvasztott csokit öntsük kisebb szilikonformákba, és állítsunk beléjük jégkrémpálcikákat (ha nem kaptunk, jöhet kicsi fakanál vagy spatula is). Ha megdermedtek, már csak díszíteni és csomagolni kell.

Fűszerolaj

Válasszunk ki egy szép üveget, amit igen látványosan tudunk felölteni először fűszerekkel, aztán étolajjal vagy olívaolajjal. Nagyon jól mutat minden ágként megszárított fűszer, de zöldfűszereket, fokhagymagerezdeket, szárított csilipaprikát is tehetünk bele. Nem baj, ha tematizálunk, és készítünk mediterrán, magyaros vagy akár indiai ízvilágú olajat is. Ha elkészültünk, öntsük nyakon az olajjal, zárjuk le, és hagyjuk állni néhány hétig.

Saját bonbon

Nem is olyan nehéz egyedi kis golyókat készíteni, amiket különbözőképpen ízesíthetünk és dekorálhatunk. Számtalan receptet találunk hozzájuk, de az egyik legkeresettebb, kókuszreszelékkel díszített édességet is elkészíthetjük otthon. 25 dkg minőségi vaj vagy margarin kell hozzá, amit 30 dkg cukorral és 1,5 dl vízzel keverünk el. Adjunk hozzá sovány tejport, kókuszreszeléket, vagy ha szeretnénk, akkor likőrt vagy kakaóport is lehet. A fehér változathoz elég a kókuszreszelék. A masszát tegyük legalább egy órára hűtőbe, aztán formáljunk belőle gombócokat, a közepére helyezzünk héja nélküli mandulát, majd a golyókat forgassuk kókuszreszelékbe. Kis papír alátéteken mutat a legjobban, vagy akár egyenként becsomagolva.

Fotó: iStock.com/limpido

Fotó: iStock.com/limpido

Fűszeres magok

Igazi téli ropogtatnivaló, ami félelmetesen gyorsan elfogy, olyan finom. Érdemes több adagot is elkészíteni, hogy legyen utánpótlás. Az alaphoz szükségünk lesz fél kilónyi natúr magra vagy magkeverékre, amiket alacsony lángon megpirítunk serpenyőben. Ekkor adjunk hozzá 2 dkg előre felolvasztott vajat, és szórjuk meg sóval, egy teáskanálnyi borssal, egy teáskanálnyi őrölt rozmaringgal, egy teáskanálnyi chiliporral, és két teáskanálnyi cukorral. Vigyázzunk, hogy amikor a fűszerekkel forgatjuk össze, már ne égjen a láng, nehogy megkeseredjen a művünk. Töltsük több kisebb papírdobozba vagy díszes zacskóba, befőttesüvegbe, majd tartsuk hűvös helyen.

Egy üvegnyi szeretet

Ha nincs időnk órákig főzőcskézni, de tudjuk, hogy akit megajándékoznánk, maga sem egy konyhatündér, egy befőttesüvegbe rétegezzük művészien egy egyszerűen elkészíthető süti (vagy akár az ő személyes kedvence) alapanyagait. Mellékeljünk hozzá szép papíron receptet is!