Konyha

Ezért érdemes gesztenyét ennünk

A gesztenye igazi téli csemege, de nemcsak azért érdemes ennünk, mert finom, hanem azért is, mert számos pozitív egészségügyi hatása van.

A bükkfafélék családjába tartozó gesztenye termése igazán sokoldalúan felhasználható: sütve, levesként és desszertként is fogyaszthatjuk, és a fogyokúrás étrendbe is beilleszthető. 100 g gesztenye mindössze 149 kalóriát tartalmaz, és a benne található zsírsavak nagy része telítetlen. Rostban gazdag, ami fontos az emésztőrendszerünk egészségére nézve.

Vitaminok és ásványi anyagok

A gesztenyében található tápanyagok közé tartozik a kalcium, amely segít megőrizni a csontok épségét. Jelentős vastartalmának köszönhetően elősegíti a vérképzést, a benne található cink pedig a sejtképződéshez járul hozzá. A gesztenye magában foglalja az összes olyan B-vitamint, amely szükséges ahhoz, hogy energiát nyerjünk az élelmiszerből, és tartalmaz E-vitamint, amely a szem, a bőr és az immunrendszer egészségének megőrzéséhez fontos.

Fotó: iStock.com/kabVisio

Fotó: iStock.com/kabVisio

Egészségügyi hatások

A gesztenye csökkenti a koleszterint és stabilizálja a vércukorszintet. Fokozza az agyműködést, növeli az energiaszintet, és segíti az idegrendszer működését. A benne található nyomelemek és ásványi anyagok növelik a csontok erősségét és erősíti az immunrendszert, vagyis csökkentik a betegségek kialakulásának kockázatát. A benne található mangán harcol a szervezetben található szabad gyökök ellen, és csökkenti a szívbetegség és a rák kockázatát. Fontos szerepet játszik az öregedés lassításában.