Konyha

Majonézeket teszteltek a szakemberek – íme az eredmény

A meglehetősen sokoldalúan felhasználható majonézeket vizsgálta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A 22 ellenőrzött terméket ezúttal is alaposan kielemezték a szakemberek. Többek között azt vizsgálták, hogy mennyi bennük a színezőanyagok és a tartósítószerek jelenléte – két majonéz tartósítószer-tartalma kis mértékben meghaladta az előírt határértéket. Íme a legújabb Szupermenta-teszt eredménye!

Ahogyan azt már megszokhattuk, a Nébih szakemberei egy újabb élelmiszert vettek górcső alá. Most a flakonos majonézeken volt a sor. Ebben az esetben is számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Amit mindenhol rendben találtak

  • nedvességtartalom,
  • zsírtartalom,
  • erukasav- (növényi toxin) tartalom,
  • jelölt ómega-3 zsírsav mennyisége,
  • növényiolaj-összetétel,
  • szorbinsav tartósítószer-tartalom,
  • EDTA antioxidáns-tartalom,
  • pH,
  • PAH szennyezőanyagok jelenléte,
  • kén-dioxid-tartalom.

Vagyis ezek az értékek egyrészt megfeleltek az előírásoknak és a címkén feltüntetett adatoknak is. Megnyugtatónak ítélték a szakemberek, hogy a mustárt vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezektől az összetevőktől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy véletlenszerűen kiválasztott majonézflakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.

Akadtak azonban problémák is

A majonézekben jelen lévő tartósítószerek mennyiségét rendeletben szabályozzák. A 22 majonézből kettőnél a benzoesav- (vagyis a tartósítószer) tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. És adódtak jelölési hibák is.

 

 

A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt. A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.

A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vakkóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki – olvasható a honlapon.