Ahogyan azt már megszokhattuk, a Nébih szakemberei egy újabb élelmiszert vettek górcső alá. Most a flakonos majonézeken volt a sor. Ebben az esetben is számos laboratóriumi vizsgálatot végeztek.
Fotó: Pexels/CCO License
Amit mindenhol rendben találtak
- nedvességtartalom,
- zsírtartalom,
- erukasav- (növényi toxin) tartalom,
- jelölt ómega-3 zsírsav mennyisége,
- növényiolaj-összetétel,
- szorbinsav tartósítószer-tartalom,
- EDTA antioxidáns-tartalom,
- pH,
- PAH szennyezőanyagok jelenléte,
- kén-dioxid-tartalom.
Vagyis ezek az értékek egyrészt megfeleltek az előírásoknak és a címkén feltüntetett adatoknak is. Megnyugtatónak ítélték a szakemberek, hogy a mustárt vagy tojást nem tartalmazó majonézek valóban mentesek voltak ezektől az összetevőktől. Emellett az allergén anyagnak számító zellernek sem találták nyomát a szúrópróbaszerűen vizsgált termékekben a Nébih szakemberei. Négy véletlenszerűen kiválasztott majonézflakon esetében a kupakok összkioldódását is megvizsgálták, amelyek megfeleltek az uniós rendelet által meghatározott határértéknek.
Akadtak azonban problémák is
A majonézekben jelen lévő tartósítószerek mennyiségét rendeletben szabályozzák. A 22 majonézből kettőnél a benzoesav- (vagyis a tartósítószer) tartalom kis mértékben meghaladta az előírt határértéket, így a felelős vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult. És adódtak jelölési hibák is.
A 22 majonézből összesen három terméknél adódott olyan probléma, ami miatt hatósági eljárás indult: az egyiknél jelölési hiányosságok, míg a másik két esetben minőségi és jelölési hiba miatt. A különböző, enyhébb jelölési hibák miatt az élelmiszer-vállalkozókat figyelmeztetésben részesítik a szakemberek, és intézkedési tervet kell benyújtaniuk azok kijavítására. A határérték feletti tartósítószer jelenléte, azaz minőségi hiba miatt a Nébih felügyelői a két termék esetében összesen 300 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki az érintett vállalkozásokkal szemben.
A kedveltségi vizsgálaton ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozhatták a termékeket „vakkóstolásos” módszerrel. A majonézek Szupermenta rangsora a külső megjelenés, a szín, az illat és az íz értékelésével alakult ki – olvasható a honlapon.