Konyha

Fehérjedús fogás húsmentesen? Nem lehetetlen!

Ha azt mondjuk, hogy valaki fehérjedúsan étkezik az egészsége érdekében, akkor biztosra vesszük, hogy az a valaki valószínűleg sok húst fogyaszt, hiszen csak így érhetjük el a kellő fehérjebevitelt. Pedig a vegetáriánus konyhában is könnyedén megoldható, hogy szervezetünk elegendő fehérjéhez jusson, ráadásul ezek mindegyike rendkívül egészséges. A következő receptet mindenkinek kötelező elkészíteni!

Az úgynevezett gado-gado egy igen népszerű indonéz fogás, melyet sokan, sokféleképpen szoktak elkészíteni. Hivatalosan salátának nevezik, de valójában egy rendkívül tápláló és tartalmas egytálétel, ami fehérjében igen gazdag hozzávalókból készül. A következő recept természetesen nincs kőbe vésve, és szinte bármelyik zöldséget kicserélhetjük kedvünk szerint. Az ételünk karakterét abszolút a mogyorószósz adja.

Fotó: IStock.com/OksanaKiian

Fotó: IStock.com/OksanaKiian

Hozzávalók:

  • negyed vörös káposzta
  • fél kígyóuborka
  • 1 darab sárgarépa
  • 3 darab tojás
  • 20 dkg zöld hüvelyű zöldbab
  • fél kínai kel
  • 15 dkg tofu
  • 8-10 db friss retek
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj

Az öntethez:

  • 1 púpozott evőkanál mogyoró- vagy mandulavaj
  • 1 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál sötét szójaszósz
  • 1-2 darab lime leve
  • 2 teáskanál kókuszvirágcukor
  • 1 darab friss csilipaprika

Elkészítés:

Először is hámozzuk meg a sárgarépát, majd mossuk meg és zöldséghámozóval szalagszerűen vágjuk vékonyra. Mossuk meg a vöröskáposztát, távolítsuk el a külső leveleit, majd gyaluljuk vékonyra. Mossuk meg az uborkát is, és vágjuk csíkokra. Tegyük ugyanezt a kínai kellel is. A tojásokat főzzük meg, a zöldbabot sós vízben körülbelül 5–8 perc alatt főzzük puhára, majd szűrjük le, és tegyük félre. A retkek tisztítás után vágjuk vékony karikákra. A tofut ezután daraboljuk nagyobb kockákra, és serpenyőben olajon süssük őket aranybarnára. A salátánk összetevőit rendezzük el egy tálban, és utoljára adjuk hozzá a félbevágott tojásokat, majd a megsült tofukockákat. Ezután már nincs más dolgunk, csak az öntet hozzávalóit robotgépben összedolgozni, a salátára önteni, majd az egész saláta tetejére rászórni az apróra vágott csilipaprikát.