Konyha

Egészséges és tényleg finom rágcsálnivalók

A vágyott alak elérésében nem feltétlenül a nagyobb adag ételek akadályoznak minket, vagy az, hogy képtelenek vagyunk lemondani a cukorról, inkább a rágcsálnivalók csábítása. Hamar hozzá lehet szokni, hogy filmnézés, olvasás vagy beszélgetés közben majszolunk valami finomat, ám a legtöbb snack minden, csak nem egészséges.

Hiába felezzük meg a főétkezéseinket, váltunk át több zöldségre és gyümölcsre, ha esténként megeszünk egy zacskó csipszet, pattogatott kukoricát, vagy süteményt falatozunk. S a rágcsálnivalókra igaz a leginkább, hogy nem lehet belőlük „csak egy keveset” enni. Nekilátunk, és az íz mindent visz, mi pedig addig általában nem állunk meg, amíg el nem fogyott minden. Hogy a nassolás ne tegye tönkre az egészséges életmódunkat vagy a fogyókúránkat, nem lemondanunk kell többet, hanem okosan helyettesíteni: az egészségtelen, kalória- és zsírdús, cukorban, sóban gazdag rágcsákat lecseréljük egészségesebb ropogtatnivalókra. Így nem lesz miért sajnálni magunkat, és sikeresebben őrizzük meg a vonalainkat is.

Diákcsemege

Nem állítjuk, hogy a mazsolában és az aszalt gyümölcsökben nincs sok cukor, de még mindig egészségesebbek, mint a csokik vagy a kekszek, ha már édes ízre vágyunk. Társítsuk őket jó sok maggal, dióval, mogyoróval, mandulával, így fehérjékhez és esszenciális zsírsavakhoz is hozzájutunk. A magok ráadásul sokféle vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, és eltelítenek. Keressük a csokibevonat nélküli, hozzáadott cukrot nem tartalmazó magokat és aszalványokat.

Fotó: iStock.com/Andrey Zhuravlev

Fotó: iStock.com/Andrey Zhuravlev

Joghurt kiegészítőkkel

A joghurt finom és édes – bár érdemes a natúr verzióját keresni, és magunknak összekeverni egészséges cukorpótlóval, gabonákkal, gyümölcsökkel, magvakkal. Így változatos formában ehetjük akár mindennap, csak tartsunk otthon magokat, nem cukrozott müzlialapot, gyümölcsöket. Ha még többet szeretnénk tenni az egészségünkért, válasszunk élőflórás joghurtot.

Paradicsomszeletek olívával

Finom és egészséges zöldség az alapja, amit ha jól fűszerezünk, egészen pizza benyomását kelti, a hatalmas kalóriabevitel nélkül. Ehetjük frissen, de meg is süthetjük egy kis sajttal a tetején, csak előtte szórjunk rá egy kis olívaolajat.

Bébirépa humusszal

A sárgarépa tele van vitaminokkal, rostokkal, és bébi állapotában édes is. Mártogatóként készítsünk mellé humuszt, amit idényzöldségekkel, fűszerekkel turbózhatunk fel.

Banános édességek

A banán kiváló kálium- és B-vitamin-forrás, van benne szénhidrát, de mégis gyümölcs, ráadásul könnyen emészthető. Ha lefagyasztjuk, készíthetünk belőle finom jégkrémet, de nyersen is oldhatja az édesség utáni vágyunkat, ha joghurtot és magokat, bogyós vagy aszalt gyümölcsöket adunk hozzá. Még a tálalása is lehet igen látványos!

Fotó: iStock.com/jenifoto

Fotó: iStock.com/jenifoto

Tojás teljes kiőrlésű kenyérrel

Nagyon jó ötlet, ha egy kicsit éhesek vagyunk, de annyira nem, hogy egy egész vacsorát végigegyünk. A tojást – lehetőleg házit – elkészíthetjük selymesre, finomra, ahogy szeretjük, és egy szelet teljes kiőrlésű kenyéren el is fogyaszthatjuk. Garantáltan nem leszünk utána sem éhesek, sem elégedetlenek.

Bab olívás tapenade-dal

Kiváló kombinációja a rostoknak, az egészséges zsíroknak, a fehérjének és keményítőnek, ami még el is telít egy időre. Feldobhatjuk uborkaszeletekkel, citromlével, fokhagymával és teljes kiőrlésű pitával is, de magában is finom: a konzerv- vagy magunk főzte fehér babot keverjük össze olívabogyó, olívaolaj és némi kapribogyó turmixával, azaz a franciáknál oly népszerű tapenade-dal.

Sajt tengeri sóval

Ha vérnyomásproblémáink vannak, akkor nem ajánlott, egyébként nagyon finom, laktat, és ellát fehérjével. A sajtot meg is süthetjük egy kicsit, úgy még finomabb. Frissen zöldségekkel és gyümölcsökkel is kombinálhatjuk, próbáljuk ki például körtével.

Mogyorókrém házilag

Kihagyhatjuk belőle a rengeteg cukrot, a tejport, a pálmaolajat és a tartósítószert is: török mogyorót vagy földimogyorót – amelyiket jobban szeretjük –  aprítsunk fel, és turmixoljuk simára minőségi kakaóporral, étcsokival, egy kevés vajjal, és kész is vagyunk. Elég sokáig eláll, és jóval egészségesebb bolti változatánál.

Túró mézzel és mandulával

Krémes, finom, kiváló fehérjeforrás, és egyfajta alternatíva a körözöttel szemben. A túrót keverjük simára egy kis tejföllel, édesítsük mézzel, és adjunk hozzá darabokra zúzott vagy simára aprított mandulát.