Konyha

Így lesz kevesebb a konyhai maradék

Nagyon sok olyan ételt dobunk a kukába, ami más formában még jó szolgálatot tehetne, és akár valaki éhségét is csillapíthatná. Mutatunk néhány tippet, amiket bevetve sokkal kevesebb konyhai hulladékot termelhetünk.

Mindenki másképp főz: van, aki vékonyan vágja le a krumpli héját is, mások a háromnapos ételt már húzzák is le a vécén, vagy kidobják a szikkadt zsemléket. Pedig így sok forintot is a kukába hajítunk, ráadásul megterheljük a szemétszállítókat, az egész környezetünket. Ha okosan csináljuk, akkor spórolhatunk, és igazi környezettudatos konyhát működtethetünk, gyerekeinknek is példát mutatva.

Komposztáljunk!

A zöldségek, gyümölcsök héját, az összefonnyadt vagy megbarnult gyümölcsöt hasznosítsuk újra! Akár városi lakásban élve is lehet komposztálónk, amiben a növényi eredetű szemetet fekete, tápanyagokban gazdag humusszá varázsolhatjuk. A komposzt segítségével szebbek lehetnek szobanövényeink, kiskertünk, de akár más kerteknek is eladhatjuk.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Kísérletezzünk!

Óvodás, iskolás gyerekek nagy kedvence lehet az alábbi módszer, ami a megmaradt zöldségek, gyümölcsök segítségével új életet varázsol kis helyen is. A répák levágott tetejét tegyük egy tál vízbe, és figyeljük, hogy változik a zöldje! Az avokádó magját áztassuk be vízbe, majd ültessük el földbe, a legtöbb esetben kinő belőle egy új növény. Ugyanezt a csírakezdeményeket nevelgető krumplival, édesburgonyával, fokhagymával, újhagymával is eljátszhatjuk. Kvázi biológiaórát tarthatunk az otthonunkban, miközben felhívjuk a figyelmet az élet körforgására, és a természet tiszteletére neveljük a gyerekeinket.

Fagyasszunk!

Ha megfőzve az ételt már látszik, hogy ennyi nem fog elfogyni, akkor a kihűlt finomságot dobozoljuk be, címkézzük fel, és tegyük a fagyasztóba. Az idényzöldségekkel, gyümölcsökkel, levesekkel, de a mártásokkal és a maradék borral is eljárhatunk így. Csökken a pazarlás, és praktikus hozzávalókkal lesz tele a mélyhűtő, azaz nem feltétlenül kell boltba rohannunk, ha főzni szeretnénk valamit.

Segítsünk másokon!

Ha túl sok van valamiből, mindig találunk embert, akinek pont szüksége van rá. Vigyünk egy tányérral a szomszédnak, rokonoknak, keressünk segélyszervezetet, ahol leadhatjuk a felesleget! Ha állatot tartunk, sokféle maradékot nekik is odaadhatunk.

Gondoljunk a madarakra!

Meglepően sokféle alapanyagot vagy készételt esznek meg szívesen a kertünkbe tévedő, a késő őszi, téli hidegben gyakran éhező madarak. A nem sózott szalonna, a magvak, az alma, a főtt tészta, főtt rizs, az apróra vágott főtt tojás, natúr csirkehús, a sótlan vaj, a túró is mind finomság számukra. Fontos, hogy kenyeret, pattogatott kukoricát, zsíros, fűszeres, sós maradékot, nyers tésztát ne tegyünk az etetőbe!

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

Fotó: iStock.com/evgenyatamanenko

A megbarnult növények

A túlérett banán később még jól jöhet süteménybe, fagylaltba vagy turmixba, fagyasszuk le a héja nélkül! Ugyanígy eljárhatunk a már kissé totyakos zöldségekkel is: ha nem penészesek, akkor fagyasszuk le őket, később levesbe tökéletesek lesznek. Ha már leves: a megmaradt csontokat se dobjuk ki, ha nincs kutyánk, fagyasszuk le azokat is későbbi csontleves-főzéshez.

A száraz pékáruk

Ha penészedés nélkül száradtak meg, várjuk meg, míg teljesen kiszikkadnak, és reszeljük le a sósakat zsemlemorzsának! A kenyeret, zsemlét, kiflit fel is kockázhatjuk, és később levesbetétként hasznosíthatjuk.

A főtt rizs új élete

A legtöbben nem szívesen eszik meg az egy- vagy kétnapos, állott főtt rizst. Számos formában hasznosíthatjuk újra: készíthetünk belőle keleties sült rizst zöldségek, szójaszósz, tojás és tofu hozzáadásával, csak pirítanunk kell tíz percig serpenyőben némi olajon. A pergős maradék rizshez adhatunk gyümölcsöt és zöldséget is, máris ezerféleképpen ízesíthető saláta lesz belőle, amit érdemes öntettel tálalnunk. Keverhetünk hozzá darált húst és kelkáposztát, kész is a rakott kel, de a darált hús tartalmasabbá tételéhez más ételeknél is felhasználhatjuk. Végül pedig próbáljuk ki a sült rizsgolyókat: isteniek, és arancini néven az olasz konyha kincsei közé tartoznak.

Mi legyen a krumplival?

Ha nyersen nem használtuk fel a kísérletünkhöz, akkor főve még újra hasznát vehetjük. A krumplipürét liszttel, fűszerekkel, akár tojással összekeverve kiváló tésztát kapunk, de jó lehet krumplis tésztának, burgonyafánknak, és az omlettet is sokkal gazdagabbá teszi.