Konyha

Borsó, gomba, karfiol és tojás – készítsünk hús nélküli pörkölteket

Kímélő ételek, amiket a különféle diéták részeként is elkészíthetünk, de akár a fogyókúrás étrendbe is beilleszthetők. Húst ist adhatunk hozzájuk, de a húsmentes életmódot követők kedvenceivé is válhatnak, segíthet változatosabbá tenni az étkezéseket. Készíthetünk pörköltet borsóból, gombából, karfiolból és tojásból is – mutatjuk, hogyan!

A változatos étrend fontos akkor is, ha éppen valamilyen diétát követünk vagy fogyókúrázunk. A legtöbb ételt el lehet készíteni kímélő módon is vagy hús nélkül – a zöldségek is sokféle módon feldolgozhatók. A borsó- vagy karfiolpörkölt sokak számára ismeretlen, de a tojáspörkölt sem olyan népszerű, mint például a gomba. Pedig hasonlóan készülnek, ráadásul gyorsan megfőzhetjük ebédre, vacsorára bármelyiket. Mutatjuk, hogyan!

Borsópörkölt

Hozzávalók

  • 1 darab vöröshagyma
  • olívaolaj
  • pirospaprika
  • 1/2 kg borsó
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A hagymát apróra daraboljuk és egy kevés olajon, kicsit megsózva megdinszteljük. Amikor elkészült, lehúzzuk a tűzről és pirospaprikával elkeverjük. Visszatéve a tűzre keverjük hozzá a borsót, ami lehet fagyasztott is. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Készíthetünk mellé tésztát, nokedlit, de akár főtt krumplival is tálalhatjuk. Egy kevés tejföllel még krémesebb lehet.

Fotó: iStock.com/iko636

Fotó: iStock.com/iko636

Gombapörkölt

Hozzávalók

  • 1 darab vöröshagyma
  • olívaolaj
  • pirospaprika
  • 1/2 kg csiperkegomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 pohár tejföl (esetleg főzőtejszín)
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A vöröshagymát ebben az esetben is meg kell dinsztelni, majd pirospaprikát keverünk hozzá, miután félrehúztuk a tűzről. A megtisztított, megpucolt és felvágott csiperkegombát is hozzákeverjük, fedő alatt pároljuk puhára. Sózzuk és borsozzuk, illetve hozzáadhatjuk az apróra vágott fokhagymát is. Egy kicsit főzzük össze, majd hozzáönthetjük a tejfölt (vagy főzőtejszínt). Rottyantsuk össze, és amikor már kicsit besűrűsödött, kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges. Főzzük még néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. Ugyancsak tésztával vagy nokedlivel lehet a legjobb, de bulgurral vagy rizzsel is nagyon finom.

Karfiolpörkölt

Hozzávalók

  • 1 darab vöröshagyma
  • olívaolaj
  • pirospaprika
  • 1 darab karfiol
  • 2 darab paradicsom
  • 2 darab paprika
  • csipetnyi borsikafű
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Megdinszteljük az olívaolajban az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzákeverjük a pirospaprikát. Beletesszük a feldarabolt paprikát és addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ekkor tesszük bele a rózsáira szedett karfiolt, megsózzuk és megpároljuk – olykor egy kevés vizet hozzáönthetünk, hogy ne ragadjon le. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk egy csipetnyi borsikafűvel. Nokedlivel, rizzsel is tálalhatjuk, de akár petrezselymes krumplit is készíthetünk hozzá.

Fotó: iStock.com/Plateresca

Fotó: iStock.com/Plateresca

Tojáspörkölt

Hozzávalók

  • 1 darab vöröshagyma
  • olívaolaj
  • pirospaprika
  • 5 darab tojás
  • 2 darab paradicsom
  • 2 darab paprika
  • 1 pohár tejföl
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk és hagyjuk, hogy lehűljenek.

Közben az apróra vágott vöröshagymát egy kevés olajon megdinszteljük, majd félrehúzzuk a tűzről és összekeverjük egy kevés pirospaprikával. Felengedjük körülbelül 1 deci vízzel, majd beletesszük a felkockázott paprikát. Ha kezd megpuhulni, hozzáadhatjuk a felkockázott paradicsomot is. Amikor a pörköltalap összeállt, hozzákeverjük a tejfölt.

A keményre főtt, felszeletelt tojásokat óvatosan hozzákeverjük a tejfölös alaphoz. Nokedlivel, tésztával vagy bulgurral is tálalhatjuk, no és néhány darab csemegeuborkával, esetleg uborkasalátával is nagyon finom lehet.