Konyha

Édességek mindössze 3 összetevőből?

Lássuk be, ha édességre vágyunk, nem sokszor szánjuk rá magunkat arra, hogy mi magunk készítsük el, kivéve, ha alapjáraton van efféle affinitásunk. A következő finomságokhoz azonban nem kell nagybevásárlásra indulnunk és 100 különböző alapanyagot megvennünk, hiszen csupán három összetevő szükséges az elkészítésükhöz.

Cukor- és lisztmentes csokitorta

Hozzávalók:

  • 6 darab nagy tojás
  • 340 g közepes kakaótartalmú étcsokoládé
  • 6 evőkanál vaj

Elkészítés:

Először is egy nagyobb tálba törjük fel a tojásokat, majd magas fokozaton verjük robotgéppel habosra körülbelül 8 percen át. Ezt addig kell csinálnunk, amíg a keverék térfogata nem nő a háromszorosára. Egy nagyobb üvegedényben öntsük össze a vajat és a csokoládét, és olvasszuk meg mikrohullámú sütőben úgy, hogy egyszerre mindig csupán 30 másodpercre tesszük be, két olvasztás között pedig ügyeljünk arra, hogy mindig keverjük el alaposan, hogy a krém csomómentes legyen. Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd kezdjük el a kikevert tojást hozzáadni a csokis-vajas krémhez. Ezt addig csináljuk óvatos mozdulatokkal, amíg nem kapunk egy homogén tésztát. Béleljünk ki sütőpapírral egy 18 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát, majd öntsük a kapott masszát a formába, és már mehet is a sütőbe 40-50 percre.

Fotó: Ribáry Manuéla

Fotó: Ribáry Manuéla

Csokoládémousse

Hozzávalók:

  • 200 g 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
  • 4 tojás
  • 1-2 evőkanál cukor

Elkészítés:

Először is törjük össze nagyobb darabokra a csokoládét, és gáz fölött olvasszuk meg. A cukorból és tojásfehérjéből verjünk kemény habot, majd a tojássárgáját keverjük bele a csokoládéba, és óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjehabot is. Pohárkákba öntsük ki a kapott masszát, és másnapig tegyünk be a hűtőbe, hogy megfelelően megdermedjen.