Konyha

A legnagyobb tévhitek a mosogatógéppel kapcsolatban

A mosogatógép tényleg drágább hosszú távon, mint a kézi mosogatás? Mindig ugyanúgy kell belepakolni, de minek, mert egy idő után úgyis minden foltos lesz? Ideje leszámolni néhány tévhittel.

Tény, hogy a gépet meg kell vásárolni, helyet kell neki találni a konyhában, és be is kell kötni. Ám innentől kezdve már nekünk kedvez minden: miközben nem kell a mosogatással hosszú órákat bajlódnunk, még pénzt is spórolunk. A gép ugyanis kevesebb vizet használ, mint mi egy alapos folyó vizes mosogatás során. A mosogatógép ugyanis ugyanazt az adag vizet használja újra, és közben a mosogatószivacsot sem koptatja. Ugyanakkor azoknak nem való, akik szeretnek mosogatni, egyfajta félig meditatív állapotban élvezik, ahogy a kezeik között tisztulnak-szépülnek a tányérok, evőeszközök.

Fotó: iStock.com/ferlistockphoto

Fotó: iStock.com/ferlistockphoto

Ki találta fel?

A mosogatógép úgy lett kifejlesztve, hogy vigyázzon még az üvegből készült poharakra is, ám ez nem mondható el feltétlenül rólunk. Maga a gép feltalálása is azért történt meg, mert Josephine Cochrane nem bírta nézni, hány tányért meg poharat törnek össze a mosogatólányok a házában. Megalkotott hát egy gépet, amiben külön rekeszek voltak a tányérok, poharak, evőeszközök számára, és az alulról érkező forró víz sugara varázsolta őket tisztává. 1886-ban adta be a szabadalmat, és milyen jól tette! A modernebb mosogatógép így terjedhetett el az egész világon, bár eleinte csak a szálloda- és étteremtulajdonosok vásárolták.

Most akkor tisztára mosogat, vagy sem?

A mosogatógép ügyesebb lehet az embernél, hiszen olyan technikával dolgozik, ami lekörözi a mi szivacsos dörzsölgetésünket. Azért tegyük hozzá, hogy karbantartás és tisztítás nélkül egy idő után a mosogatógépből is homályosan vagy rossz szagúan kerülnek elő az edények, de ezt meg lehet előzni tisztítómosással, vízkőoldással, a gép fertőtlenítésével. A makacs szennyeződésekkel szemben viszont tényleg a kézi erő a legjobb, és persze az áztatás: a gépbe helyezés előtt öblítsük le, és ha kell, áztassuk be a koszos tányérokat, evőeszközöket, edényeket.

Így pakoljuk be helyesen a mosogatógépet

Morgan Brashear szakértő szerint a modern mosogatógépekben található egy érzékelő, ami jelzi, mi milyen koszos, és ehhez számítják ki a szükséges víz, a mosás idejét, erejét. Az előzetes öblítés attól fosztja meg a gépet, hogy érzékelje és letisztítsa a makacs lerakódásokat. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne távolítsuk el az ételmaradékokat az edényekről, tányérokról a gépbe helyezés előtt, de öblíteni nem muszáj.