Vegán Fekete-erdő muffin
Hozzávalók
A tésztához:
175 g tönkölyliszt vagy gluténmentes liszt
1 tk. szódabikarbóna
egy csipet só
50 g kakaópor
225 g kókuszcukor
275 ml forró víz
60 ml napraforgóolaj vagy más semlegesebb ízű növényi olaj
2 tk. almaecetet
A krémhez:
cseresznye- vagy más gyümölcslekvár
A díszítéshez:
kókusztejszínhab
cseresznye
reszelt fekete csokoládé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra, és keverjük össze először a tésztához való száraz összetevőket, majd keverjük hozzá a nedves hozzávalókat is. Miután a massza már homogén, osszuk el egyenletesen 12 muffinformában, és süssük körülbelül 15 percig.
Vágjunk lyukakat a közepükbe, és töltsük meg a lekvárral, majd tegyünk a tetejére kókusztejszínhabot, cseresznyét, étcsokit.
unsplash.com/Jess Watters
Paleo-lávatortácskák
Hozzávalók
1/3 csésze kókuszolaj
1/2 csésze fekete csoki
2 tojás
1 tojássárgája
1/4 csésze kókuszcukor
1/2 tk. vaníliakivonat
csipet só
1 evőkanál tápiókakeményítő
3 evőkanál mandulaliszt
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Kenjünk ki két, másfél decis ramekin formát kókuszolajjal. Keverjük össze a kókuszolajat és a csokoládét egy mikrózható edényben, melegítsük a mikrohullámú sütőben 1 percig, majd jól keverjük el, és melegítsük félperces szakaszokban, kevergetve mindaddig, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad és sima nem lesz. Egy közepes tálban verjük fel a tojásokat a tojássárgával, a kókuszcukorral és a sóval. Öntsük össze a két keveréket, majd tegyük hozzá a tápiókakeményítőt és a mandulalisztet. Keverjük el egyenletesen, majd töltsük a formákba, és sütőlapon süssük körülbelül 12 percig. A cél, hogy a torta oldalai szilárdak legyenek, de a közepe puha maradjon. Miután kivettük a sütőből, hagyjuk hűlni 1 percig, majd borítsuk ki, és ha egy kicsit lehűlt, már fogyaszthatjuk is.