Konyha

Így használjuk kreatívan a borsót! Az ősz legfinomabb receptje

A borsóról sokszor elfeledkezünk, pedig remek alapanyag lehet, és nem csak főzelékek készítésekor. Így merjük bátrabban használni a kreativitásunkat és a fantáziánkat, hiszen a borsóból sok elképesztő szuper fogást elkészíthetünk. Ilyen például következő receptünk is.

Zöldborsós-szalonnás rizottó

Hozzávalók:

  • 100 g kolozsvári szalonna
  • 2 db újhagyma fehér része
  • 50 g angol zeller
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 100 ml száraz fehérbor
  • zöldség- vagy húsalaplé
  • 100 g fagyasztott zöldborsó
  • 2+2 teáskanál vaj
  • 4 teáskanál frissen reszelt parmezán
  • extra szűz olívaolaj
  • őrölt fehér bors
Fotó: iStock.com/YelenaYemchuk

Fotó: iStock.com/YelenaYemchuk

Elkészítés:

Először is az újhagymát és a zellert aprítsuk finomra, a fokhagymát törjük át, a szalonnát pedig vágjuk vékony csíkokra. Forraljuk fel az alaplevet, dobjuk bele a fagyott zöldborsót, és mikor puhára főtt, szedjük ki szűrőkanállal, majd tegyük félre. Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, és két teáskanálnyi vajat hevítsünk egy kevés olívaolajjal. Adjuk hozzá a szalonnát és süssük ropogósra. Miután a pörcöt kivettük, tegyük félre. A serpenyőben maradt zsíradékon fonnyasszuk meg a finomra aprított zellert és az új- és fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, majd hintsük meg egy csipetnyi fehér borssal, ezt pedig pirítsuk körülbelül egy-két percig. Ezután öntsük fel fehérborral (természetesen közben kevergessük folyamatosan), majd mikor a bor nagy része elpárolgott, kisebb adagokban kezdjük hozzáadni a forró alaplevet. Arra figyeljünk, hogy mindig csak egy keveset, és várjuk meg, amíg a rizs magába nem szívja a levet. Amikor a rizs már majdnem készen van, adjuk hozzá az eddig félretett zöldborsót, a sült szalonnát, a parmezánt és a maradék két teáskanálnyi vajat is. Keverjük át az egészet alaposan, és ha szükséges, sózzuk meg. Ezután már nincs más dolgunk, mint levenni a tűzről, és 1-2 percet lefedve pihentetni, mielőtt tálaljuk.