Zöldborsós-szalonnás rizottó
Hozzávalók:
- 100 g kolozsvári szalonna
- 2 db újhagyma fehér része
- 50 g angol zeller
- 1 gerezd fokhagyma
- 100 ml száraz fehérbor
- zöldség- vagy húsalaplé
- 100 g fagyasztott zöldborsó
- 2+2 teáskanál vaj
- 4 teáskanál frissen reszelt parmezán
- extra szűz olívaolaj
- só
- őrölt fehér bors
Fotó: iStock.com/YelenaYemchuk
Elkészítés:
Először is az újhagymát és a zellert aprítsuk finomra, a fokhagymát törjük át, a szalonnát pedig vágjuk vékony csíkokra. Forraljuk fel az alaplevet, dobjuk bele a fagyott zöldborsót, és mikor puhára főtt, szedjük ki szűrőkanállal, majd tegyük félre. Vegyünk elő egy nagy serpenyőt, és két teáskanálnyi vajat hevítsünk egy kevés olívaolajjal. Adjuk hozzá a szalonnát és süssük ropogósra. Miután a pörcöt kivettük, tegyük félre. A serpenyőben maradt zsíradékon fonnyasszuk meg a finomra aprított zellert és az új- és fokhagymát. Adjuk hozzá a rizst, majd hintsük meg egy csipetnyi fehér borssal, ezt pedig pirítsuk körülbelül egy-két percig. Ezután öntsük fel fehérborral (természetesen közben kevergessük folyamatosan), majd mikor a bor nagy része elpárolgott, kisebb adagokban kezdjük hozzáadni a forró alaplevet. Arra figyeljünk, hogy mindig csak egy keveset, és várjuk meg, amíg a rizs magába nem szívja a levet. Amikor a rizs már majdnem készen van, adjuk hozzá az eddig félretett zöldborsót, a sült szalonnát, a parmezánt és a maradék két teáskanálnyi vajat is. Keverjük át az egészet alaposan, és ha szükséges, sózzuk meg. Ezután már nincs más dolgunk, mint levenni a tűzről, és 1-2 percet lefedve pihentetni, mielőtt tálaljuk.