A körte meglepően jól párosítható a csirkével, ez az egyszerű recept pedig igazi kora őszi, egészséges fogás a család asztalán. Egy egész csirkemellfilét vagy hat alsócombot aprítsunk fel, sózzunk-fűszerezzünk, és süssünk készre egy kis olajon. Két almát és két körtét szintén kockázzunk fel, egy kevés vajon pirítsuk meg, öntsünk hozzá egy kevés fehérbort, és rövid ideig pároljuk. Ha kész van – minél kevesebb ideig párolódik, annál több vitamin marad benne –, forgassuk össze a csirkével, fűszerezzük apróra vágott rozmaringgal, öntsük le egy evőkanál juharsziruppal, és a végén adjunk hozzá felkockázott kecskesajtot.
Fotó: iStock.com/Anna Pustynnikova
Körtés őszi saláta
A körtével itt semmiféle párolódás nem történik, azon frissiben, minden vitaminja birtokában felkockázhatjuk. Egy nagy körtéhez keverjünk 2 marék zöldsalátát, néhány kockányi almát, egy marék apróra vágott, pirított diót, ugyanennyi aszalt vörös áfonyát, majd morzsoljunk rá kecskesajtot (ha nincs otthon, a feta sajt is finom hozzá). Öntetként négy evőkanál olívaolajat keverjünk össze egy-két evőkanál fehérborecettel, egy evőkanál mustárral, ugyanennyi mézzel, és sóval. Tálaláskor az öntettel locsoljuk meg a salátánkat, és már ehetjük is.
Habkönnyű, gyors pohárkrém körtéből
Szükségünk lesz 70 dkg körtére, amit meghámozunk és feldarabolunk. Tegyük fel egy kevés vízzel vagy fehérborral párolódni, ízesítsük 7-8 szegfűszeggel, egy kevés cukorral, egy teáskanál citromlével. Ha kész vagyunk, szedjük ki a szegfűszegeket, és turmixoljuk össze a körtét. Egy kis cukorral és fahéjjal tegyünk vízbe hat zselatinlapot, majd ha kész vannak, ezt is adjuk a körtéhez. 3 dl tejszínt verjünk kemény habbá, és forgassuk össze a kész körtés keverékkel. 2-3 órára szüksége van a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek, tálaláshoz addig pirítsunk meg egy maréknyi török mogyorót, és azt szórjuk a desszert tetejére.