Konyha

Eljött a krémlevesek időszaka

Vannak, akik nem szeretik annyira a leveseket, vagy felesleges étkezésnek tartják a laktató főétel előtt. A leves pedig rendkívül jót tesz az emésztésünknek, és felkészíti a gyomrunkat a nehezebb ételekre. Ha könnyebb levesekre vágyunk, a krémlevesek tökéletes választásnak bizonyulnak minden esetben.

Sajtkrémleves

Hozzávalók:

A leveshez:

  • 20 dkg sajt
  • 100 g natúr tömlős krémsajt
  • 2 dl tejföl
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1 darab leveskocka
  • 2,5 dl víz
  • szerecsendió
  • fehér bors
  • só ízlés szerint

A feltéthez:

  • 2 darab kifli
  • 10 dkg sajt
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
Fotó: unsplash.com/nathaliejolie

Fotó: unsplash.com/nathaliejolie

Elkészítés:

Körülbelül 2,5 liter vízbe először is rakjuk bele a húsleveskockát, hogy feloldódjon, majd helyezzük bele a sajtokat. Fűszerezzük meg sóval és borssal, majd habarjuk be a tejföllel és a liszttel. Főzzük ezt néhány percig, közben pedig ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a fűszerezés. Ha úgy ítéljük meg, hogy készen van a leves, reszeljünk bele szerecsendiót. Karikázzuk fel a kifliket, és a fokhagymával dörzsöljük be mindkét oldalukat. Rakjuk őket serpenyőbe, kis lángra, és pirítsuk meg kevés olajon. Rakjunk közben az egyik oldalukra kis sajtdarabkákat, és hagyjuk megpirulni rajtuk.

Tökkrémleves hidegen

Hozzávalók:

  • 50 dkg közönséges tök
  • 0,5 csokor kapor
  • 1 db paradicsom
  • 1 közepes db salottahagyma
  • 3 dl tej
  • 3 dl csirkealaplé
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 fél citrom leve
  • fehér bors
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

A finomra vágott hagymát kis olívaolajon dinszteljük meg, majd öntsük fel a tejjel és az alaplével. Adjuk hozzá az előzetesen besózott, levet eresztett, kinyomkodott tököt és a kaprot. Húzzuk le a paradicsom héját, magozzuk ki, vágjuk kockákra, majd adjuk a leveshez. Főzzük lefedve, közepes lángon, körülbelül 10-15 percig. Ezután pépesítsük botmixerrel, majd adjuk hozzá a tejfölt, és sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk fel. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről, és facsarjuk bele a citromlevet. Mielőtt tálaljuk, hűtsük le alaposan.