Sajtkrémleves
Hozzávalók:
A leveshez:
- 20 dkg sajt
- 100 g natúr tömlős krémsajt
- 2 dl tejföl
- 5 evőkanál finomliszt
- 1 darab leveskocka
- 2,5 dl víz
- szerecsendió
- fehér bors
- só ízlés szerint
A feltéthez:
- 2 darab kifli
- 10 dkg sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj
Fotó: unsplash.com/nathaliejolie
Elkészítés:
Körülbelül 2,5 liter vízbe először is rakjuk bele a húsleveskockát, hogy feloldódjon, majd helyezzük bele a sajtokat. Fűszerezzük meg sóval és borssal, majd habarjuk be a tejföllel és a liszttel. Főzzük ezt néhány percig, közben pedig ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a fűszerezés. Ha úgy ítéljük meg, hogy készen van a leves, reszeljünk bele szerecsendiót. Karikázzuk fel a kifliket, és a fokhagymával dörzsöljük be mindkét oldalukat. Rakjuk őket serpenyőbe, kis lángra, és pirítsuk meg kevés olajon. Rakjunk közben az egyik oldalukra kis sajtdarabkákat, és hagyjuk megpirulni rajtuk.
Tökkrémleves hidegen
Hozzávalók:
- 50 dkg közönséges tök
- 0,5 csokor kapor
- 1 db paradicsom
- 1 közepes db salottahagyma
- 3 dl tej
- 3 dl csirkealaplé
- 3 evőkanál tejföl
- 1 fél citrom leve
- só
- fehér bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát kis olívaolajon dinszteljük meg, majd öntsük fel a tejjel és az alaplével. Adjuk hozzá az előzetesen besózott, levet eresztett, kinyomkodott tököt és a kaprot. Húzzuk le a paradicsom héját, magozzuk ki, vágjuk kockákra, majd adjuk a leveshez. Főzzük lefedve, közepes lángon, körülbelül 10-15 percig. Ezután pépesítsük botmixerrel, majd adjuk hozzá a tejfölt, és sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk fel. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről, és facsarjuk bele a citromlevet. Mielőtt tálaljuk, hűtsük le alaposan.