Konyha

Sütemények az idén befőzött lekvárokból

Nem kell megvárni mindig a hétvégét, hogy finomságokat tegyünk az asztalra. Lepjük meg szeretteinket az édes élet ízeivel hétköznap is. A következő pofonegyszerű recepteket éppen nekünk találták ki, főleg, ha tettünk is el idei gyümölcsből készített lekvárt.

Lekváros papucs

A leggyorsabban elkészíthető édesség, ami hamarabb fogy el, mint még mielőtt kihűlne. Nyújtsunk ki egy egyszerű leveles tésztát (nem baj, ha fagyasztott), majd fél tenyér nagyságú négyzeteket vágjunk belőle. Tegyünk a közepébe lekvárt, majd egyik sarkát hajtsuk a másikhoz, hogy helyes kis papucsokat kapjunk. Helyezzük őket tepsibe, majd előmelegített sütőben 180 fokon süssük készre körülbelül 20 perc alatt.

Lekváros hókifli

Készítsünk el egy egyszerű kelt tésztát, tejben felfuttatott élesztővel. Amint megkelt a letakart tészta, nyújtsuk ki és kisujj vastagságú háromszögeket vágjunk ki belőle. Helyezzünk a közepébe egy pötty lekvárt, majd tekerjük fel, és hajtsuk be kifliformára a két végét. Kenjük meg a kapott kiflijeinket tojássárgája és tej keverékével, majd helyezzük tepsibe és 200 fokon süssük őket aranybarnára. Ha megsültek a kiflik, hagyjuk kihűlni őket, majd forgassuk meg mindegyiket egyesével szitált porcukorban.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Bögrés-kakaós szelet

A bögrés sütemények a legnépszerűbbek az édességrecepteket keresők körében, hiszen a legolcsóbbak, legegyszerűbbek és talán a legfinomabbak is. Ehhez a csodához mindössze 2 bögre liszt, 1 bögre cukor, 1 bögre kakaó, 1 bögre kefir, 1 bögre étolaj, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor és 1 teáskanálnyi szódabikarbóna kell.

Az összes hozzávalót keverjük össze egy nagy tálban, és a kapott masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe kotorjuk bele. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük körülbelül 30 percig és csak akkor vegyük ki, amikor már szép magas lett a tészta. Várjuk meg, amíg kihűl, majd vágjuk ketté a kakaós tésztánkat, hogy megkenhessük a kedvenc, házilag készített lekvárunkkal. Tegyük vissza kenés után a tészta másik felét, majd kevés dermedés után felszeletelhetjük. Ízlés szerint porcukrozzuk, és tálalható is ez a mennyei csoda.

Jó étvágyat hozzá!