Konyha

Őszváró, fűszeres cobbler sütés nélkül

A cobbler pitére hasonlító, gyümölcsös desszert, amely az angolszáz országokból kezd egyre inkább elterjedni a világ más részein is. Nagy előnye, hogy egyszerű elkészíteni, ezért ha könnyű, gyors és egészséges desszertre vágyunk, ez a legjobb választás.

A cobblert az Amerikába érkező telepesek találták fel. Mivel nem voltak meg az eszközeik és az alapanyagaik ahhoz, hogy tradicionális pudingot készítsenek, feltaláltak egy hasonló, de teljesen új ételt, amely kekszből és párolt töltelékből állt. Gyakran készül tűzhelyen, serpenyőben oly módon, hogy alul van a gyümölcs, felül pedig a tészta. Itt azonban nem állt meg az étel fejlődése, és a 21. századi igényekhez igazodva már nyers változat is létezik belőle, időhiányos és sütni nem annyira szerető édesszájúaknak.

unsplash.com/Monika Grabkowska

Fotó: unsplash.com/Monika Grabkowska

Hozzávalók

5-6 bögre körte felszeletelve

2 ek agávé- vagy juharszirup

½ teáskanál citromhéj

1 ek citromlé

½ tk őrölt gyömbér

½ tk vaníliakivonat

1 bögre kókuszreszelék

½ csésze dió vagy mogyoró felaprítva

½ csésze pekándió felaprítva

5 nagy vagy 10 kisebb datolya, kimagozva, felaprítva

1/2 tk mandulakivonat

½ tk fahéj

½ tk gyömbér

1 csipet őrölt szegfűszeg

egy csipetnyi só

Elkészítés

Keverjük össze a szirupot, a citromhéjat, a citromlevet, a gyömbért és a vaníliát, majd az így kapott keverékben forgassuk meg a körtét. Osszuk négyfelé, adagoljuk kistálakba, és tegyük félre. A maradék összetevőket – a kókuszreszeléket, a diót, a pekándiót, a datolyát, a mandulakivonatot, a fahéjat, a gyömbért, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a sót – aprítógépben vagy robotgépben keverjük össze, míg nagyjából homogén masszát nem kapunk, de nem kell teljesen simának lennie. Ha kész, kanalazzuk a gyümölcs tetejére, egyenlő arányban elosztva a négy tálka között. A recepthez természetesen nemcsak körtét, hanem más idénygyümölcsöt, szilvát, őszibarackot is használhatunk.