Konyha

Két isteni vegán recept, nem csak vegánoknak

A vegán konyha iránt egyre többen érdeklődnek, hiszen rengeteg pozitív dolgot hallani az étrend egészséges mivoltáról. A következő két receptet bárki könnyedén elkészítheti, közben pedig kicsit bekukkantást nyerhetünk a teljesen állatmentes konyha rejtelmeibe.

Hagymás-mustáros tofurostélyos

Hozzávalók:

  • 1-2 blokk tofu
  • 3-4 evőkanál mustár
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • olaj

Elkészítés:

Először is pucoljuk meg a vöröshagymát, és karikázzuk fel. A tofut vágjuk szeletekre, és a következő módon préseljük ki: rétegezzük konyhai papírtörlőre, úgy, hogy 2-3 réteg papírtörlőre jöjjön egy réteg tofu, majd újra 2-3 réteg papírtörlő, és újra egy réteg tofu, a tetejére pedig végül papírtörlő. Az egész legtetejére helyezzünk egy lapos, nehéz tárgyat, amivel tökéletesen kipréselődik majd a nedvesség.

Keverjük el a mustárt 3 gerezd fokhagymával és sóval, majd ezzel a páccal kenjük be a tofuszeleteket, rétegezzük őket egy dobozba, és tegyük félre egy éjszakára.

Fotó: iStock.com/ RomarioIen

Fotó: iStock.com/ RomarioIen

A hagymát és a maradék fokhagymagerezdeket alacsony lángon, egy serpenyőben, pici olajon, pici sóval pároljuk meg lefedve, majd egy idő után vegyük feljebb a lángot, és pirítsuk az egészet egy kis ideig. Ha ezzel elkészültünk, öntsük egy tányérra, majd ugyanebben a serpenyőben süssük a tofuk mindkét oldalát aranybarnára. Tálaljuk főtt krumplival és salátával, a tetejére pedig halmozzunk hagymát és ízlés szerint fokhagymát.

Tofurántotta

Hozzávalók:

  • 1 blokk tofu
  • 4 evőkanál növényi tej vagy növényi tejszín
  • fekete só
  • kurkuma
  • 1 teáskanál natúr ételízesítő
  • hagyma
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

Vágjuk karikákra a hagymát, majd tegyük egy serpenyőbe, és kis vízzel, lefedve, alacsony lángon pároljuk meg. Ezután törjük össze a tofut, ezt is tegyük a serpenyőbe, öntsük hozzá a növényi tejet vagy tejszínt, és fűszerezzük meg natúr ételízesítővel, kurkumával, ízlés szerint borssal és egy kis fekete sóval. Nincs más dolgunk, mint feltálalni és felfalni az elkészült mennyei vegán rántottánkat.