Konyha

A nyár egyik kedvenc finomsága a kukorica – mit hozzunk ki belőle?

„A legnagyobb áldás a kukoricagombóc! Na nem azért, mert csövestől terem...” – mondta az Indul a bakterház című film lókereskedője – és való igaz, hogy rengeteg dolgot tudunk belőle készíteni ebben a szezonban, amit vétek volna kihagyni.

Egy kis bacon pluszt ad a kukoricához

A kukoricacsöveket hántoljuk le, ne maradjon rajta se kóc, se levél. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd tekerjük be baconbe, végül helyezzük a kivajazott tepsibe. A tetejét szórjuk meg egy leheletnyi kakukkfűvel, és egy kevés pirospaprikát is elbír, de épp csak annyit, amennyi nem ég rá. Tegyünk a tetejére pár szelet hagymakarikát, és előmelegített sütőben adjunk neki annyi időt (kb. 20 perc), ameddig a bacon szép pirosra sül. Időnként nézzünk rá, és – ízlés szerint – locsoljuk meg egy kevés sörrel.

Fotó: Pexels/CCO License

Fotó: Pexels/CCO License

Sajtszószban megmártott grillezett kukorica

Ezt a finomságot faszén fölött a legideálisabb elkészíteni, de ennek híján a konyhában, egy nagyobb serpenyőben is bármikor alkothatunk. A lehántolt kukoricacsöveket sózzuk, borsozzuk, majd összetört fokhagymával megkenjük. Helyezzük parázs fölé vagy a serpenyőbe (utóbbi esetében kevés olajon fonnyasszuk, amíg meg nem pirul), de közben készítsük el a sajtszószt is. Erre ugyan több recept is kering az interneten (és ahány ház, annyi szokás), az a legegyszerűbb, ha 25 dkg sajtot forrásban lévő tejben felolvasztunk és csomómentesre keverünk. Az ízvilágot a sajt minősége határozza meg, így ránk van bízva, mit választunk. Amint megsült a befűszerezett kukorica, forgassuk meg a forró sajtszószban, és néhány perc után azonnal fogyasztható is.

A vegákra is gondolunk

A kukoricában az a jó, hogy szinte határtalan lehetőségek rejlenek benne. A kerti partik kötelező kelléke a következő recept, amivel csak az a baj, hogy dolgozunk vele 20 percet, és elfogy 1 perc alatt. Ez bizony a majonézes kukoricasaláta. Mindenki szereti, főleg azok, akik a zöldségeket és a szószos ételeket részesítik előnyben. Egy nagy tálban keverjünk össze felkockázott lila hagymát (1 fej elegendő), 2 nagy pohár tejfölt, kb. 3 dl majonézt, egy kevéske cukrot, egy fél citrom levét, egy csipet sót és frissen vágott petrezselymet, valamint egy nagyobb doboz kukoricát, ha mentesülni akarunk a csőről való szemezgetéstől. Óvatosan keverjük, ne törjünk össze benne egy szemet se, így tudjuk megőrizni a zsengeségét. Végül tegyük hűtőbe pihenni néhány órára, hogy összeérjenek az ízek, és csak akkor vegyük elő, ha már megérkeztek a vendégek. Másnap reggelire is jól fog esni a maradék, ha ipari adagot készítettünk…

Jó étvágyat!