Konyha

2 extrafinom és kreatív szendvics, ha már unjuk a megszokottat

Ha azt mondjuk, szendvics, mindenkinek a hagyományos szendvicsek jutnak eszébe, amiket a legtöbben már unnak, ráadásul ezekről nem gondoljuk, hogy kiválthatnak egy főétkezést is. Mi most bebizonyítjuk, hogy a szendvicskészítés igenis lehet kreatív, és a szendvics nagyon-nagyon laktató! Mutatjuk, hogyan.

Gombás, grillezett sajtos szendvics

Hozzávalók 2 szendvicshez:

  • 5-6 darab barna csiperkegomba
  • 1 evőkanál vaj plusz ami kell a kenyerek megkenéséhez
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • néhány ág friss kakukkfű
  • 4 szelet toastkenyér
  • reszelt sajt
Fotó: pexels.com/blurbreadcloseup

Fotó: pexels.com/blurbreadcloseup

Szeleteljük fel a gombát, majd dobjuk forró serpenyőbe, és pirítsuk pár percig. Mikor már kissé megpirul, adjuk hozzá a vajat, az apróra vágott vöröshagymát, a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg friss kakukkfűvel. Keverjük alaposan meg a gombát, majd rakjuk félre egy kis tálba. A kenyérszeleteket tegyük a vajas serpenyőbe, és pirítsuk meg egy kicsit az egyik oldalukat. Két kenyérszelet pirult felére tegyük rá a gombát, szórjuk meg reszelt sajttal, és rajuk rá a másik két kenyérszeletet a pirult felükkel lefelé. Kenjük meg a szendvicsek külső felét vajjal, és serpenyőben mindkét felüket süssük aranysárgára pár perc alatt. Figyeljük rá, hogy néha átfordítsuk, nehogy megégjen a finom szendvicsünk.

Csirkés ciabatta

Hozzávalók 2 szendvicshez:

  • 1 nagyobb, hosszúkás ciabatta
  • 4-5 vastagabb szelet sajt
  • kb 200 g csirkemellfilé
  • só, bors
  • kevés olaj
  • 1 nagy evőkanál vaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 paradicsom
  • 1-2 levél jégsaláta

Először is felezzük el a ciabattákat, majd vágjuk ketté hosszában őket. Rakjunk rájuk pár szelet sajtot, majd 180 fokos sütőben kezdjük el pirítani őket. Sózzuk és borsozzuk meg a csirkemellet, majd serpenyőben kevés olajon kezdjük el pirítani. Ezután a csirkét tegyük sütőpapírra, és dobjuk be a sütőbe a ciabatták mellé 15 percre. Ezután dobjuk a vajat egy forró serpenyőbe, picit olvasszuk meg, és dobjuk rá a sült csirkemellet, pirítsuk így pár percig. Adjuk hozzá a mustárt, a mézet, a tejfölt, a sót, a borsot és a sült csirke sütőben kisült szaftját, majd ezt az egészet keverjük alaposan meg. A csirkemellet szeleteljük fel, rakjuk rá a ciabattákra, öntsük rá a mustáros szószt, helyezzünk rá pár szelet paradicsomot és jégsalátát, majd fedjük be a ciabatták másik felével.