Konyha

Vaníliás dobozos jégkrémeket teszteltek a szakemberek

Meglehetősen népszerű nyári édességet, vaníliás, dobozos jégkrémeket ellenőrzött Szupermenta programjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az összesen 18 terméknél mértek a szakemberek például glutén-, laktóz- és tejfehérje-tartalmat is. Élelmiszer-biztonsági szempontból nem akadt gond, viszont jelölési hiányosságok miatt 4 esetben figyelmeztetik a vállalkozókat, és egy terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabnak a szakemberek édesítőszer jogszerűtlen használata miatt.

Összesen 18 vaníliás, dobozos jégkrém komplex ellenőrzését végezték el a Nébih szakemberei a Szupermenta program legújabb tesztjében. A mikrobiológiai vizsgálatok mellett a termékek zsír-, fehérje-, cukor-, szárazanyag-, valamint szacharóz-tartalmát is vizsgálták, ahogyan az édesítőszer mennyiségének mérése sem maradhatott el – olvasható a Nébih honlapján.

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

A biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella, a Listeria monocytogenes és az Enterobacter fajok jelenlétét, de szerencsére egyik sem volt kimutatható. Szintén vizsgálták, hogy a „mentes”-ként jelölt jégkrémek megfelelnek-e a valóságnak. A glutén-, laktóz- vagy tejfehérjementes jégkrémek esetében sem volt kifogásolnivaló. A minőségi paraméterek közül kiemelhető a zsír-, a fehérje- és a cukortartalom vizsgálata, illetve hogy azok összhangban állnak-e a tápértékjelölésben feltüntetett adatokkal. Az egyik jégkrémnél a gyártmánylapban feltüntetett minimum értékhez képest alacsonyabb zsírtartalmat mértek, ezért a vállalkozót kötelezték a hiba kijavítására.

Édesítőszer jogszerűtlen használata

Komolyabb probléma egyetlen jégkrémmel adódott az édesítőszer jogszerűtlen használata miatt. Édesítőszert ugyanis – az előírások szerint – csak akkor lehet felhasználni, ha a termék csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli. Az érintett készítmény cukrot tartalmazott, így a csökkentett energiatartalmú kitételnek (30 százalékkal alacsonyabb energiatartalom a hasonló termékekhez képest) kellett volna megfelelnie. Ez azonban nem teljesült, így az előállító élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat, emellett a hatóság kötelezi a hiba javítására.

A vaníliás, dobozos jégkrémek ellenőrzése során összesen 5 termékkel kapcsolatban indult hatósági eljárás. 4 jégkrémnél a kisebb jelentőségű jelölési problémák miatt a Nébih figyelmezteti a felelős vállalkozókat. Míg a komolyabb súlyú édesítőszer-használati hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat az érintett előállító.

A kedveltségi teszt sem maradt el

A Szupermenta terméktesztek hagyományainak megfelelően ezúttal is sor került a kedveltségi vizsgálatra, ahol az ítészek „vak kóstolásos” módszerrel értékelték a hideg csemegéket. Végül a külső megjelenés, az állag, az illat és az íz pontozásával alakult ki a vaníliás dobozos jégkrémek Szupermenta rangsora – olvasható a honlapon.