Konyha

3 klasszikus, mediterrán fogás vegán módra

Ha fogyni szeretnénk, vagy csak vigyázni a vonalainkra, akkor különösen fontos a fehérjedús étrend. Fehérje alatt azonban nemcsak húsra kell gondolnunk, több növényi proteinforrásból is válogathatunk, ha szeretnénk egészségesebben étkezni.

Vegán omlett spanyol módra

Hozzávalók

2 ek olívaolaj

1 nagy vöröshagyma felszeletelve

300 g újkrumpli kockára vagy karikára vágva

1 csésze csicseriborsóliszt

240 ml / 1 csésze víz

só és bors ízlés szerint

Elkészítés

A hagymát és a burgonyát pároljuk meg az olajon körülbelül 20 percig, alacsony hőmérsékleten, amíg meg nem puhulnak. Eközben egy tálban keverjük össze a csicseriborsólisztet vízzel, sóval és borssal, majd adjuk hozzá a burgonyás keveréket, ha elkészült.

Egy evőkanál olívaolajjal kenjünk ki egy serpenyőt, öntsük bele a masszát, és főzzük közepes lángon 5–8 percig, amíg az alsó fele meg nem sül. Fordítsuk meg, és ha mindkét oldala átsült, vágjuk 8 szeletre, így tálaljuk.

unsplash.com/Igor Miske

Fotó: unsplash.com/Igor Miske

Vegán burrito

Hozzávalók

1 csésze vékonyra szeletelt újkrumpli

1 csésze főtt feketebab

1 csésze kockára vágott cukkini

100 g tofu

fokhagyma, só, bors ízlés szerint

1 teáskanál őrölt kömény

1 avokádó felkockázva

friss korianderlevél felaprítva

1/2 csésze csilis salátaszósz

4 burrito méretű tortilla

2 ek olaj

Elkészítés

Egy serpenyőbe tegyünk olajat, pirítsuk rajta a krumplit körülbelül 10 percig, majd adjuk hozzá a cukkinit, és süssük még nagyjából 15 percig, amíg megpuhulnak. Ha elkészült, tegyük egy tálba, majd krumplinyomón törjük át a tofut, és ugyanígy süssük körülbelül 10 percig, míg kissé megbarnul. Ezután keverjük hozzá a zöldségeket a babbal és a fűszerekkel együtt, és süssük még néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. Végül egy tálban keverjük össze az avokádóval és a salátaöntettel, majd csavarjuk bele a felmelegített tortillákba.

 

Egyszerű bableves vegán módra

Hozzávalók

1 közepes hagyma kockára vágva

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 tk kömény

1/2 tk szárított oregánó

1/2 tk füstölt paprika

1/2 tk só

1 kaliforniai paprika felkockázva

4 csésze főtt feketebab (vagy körülbelül 3 konzervdoboz)

400 g kockára vágott paradicsom

3-4 csésze zöldségleves

Feltétnek ízlés szerint használhatunk avokádószeleteket, zöld hagymát, paradicsomot, és tehetünk bele lime-lét, csípős szószt vagy vegán tejfölt.

Elkészítés

Egy lábasban ¼ csésze vízzel pároljuk a hagymát, a fokhagymát és a pirospaprikát körülbelül 5-6 percig. Adjunk hozzá vizet, ha szükséges, nehogy leégjen.

Adjuk hozzá a köményt, az oregánót, a füstölt paprikát és a sót, és főzzük még egy-két percig. Adjuk hozzá a feketebabot, a paradicsomot, a paprikát és a zöldséglevest. Forraljuk fel, vegyük le a lángot közepes hőfokra, és 15–20 percig főzzük. Botmixerrel pürésítsük, melegen tálaljuk a választott feltéttel.