Vegán omlett spanyol módra
Hozzávalók
2 ek olívaolaj
1 nagy vöröshagyma felszeletelve
300 g újkrumpli kockára vagy karikára vágva
1 csésze csicseriborsóliszt
240 ml / 1 csésze víz
só és bors ízlés szerint
Elkészítés
A hagymát és a burgonyát pároljuk meg az olajon körülbelül 20 percig, alacsony hőmérsékleten, amíg meg nem puhulnak. Eközben egy tálban keverjük össze a csicseriborsólisztet vízzel, sóval és borssal, majd adjuk hozzá a burgonyás keveréket, ha elkészült.
Egy evőkanál olívaolajjal kenjünk ki egy serpenyőt, öntsük bele a masszát, és főzzük közepes lángon 5–8 percig, amíg az alsó fele meg nem sül. Fordítsuk meg, és ha mindkét oldala átsült, vágjuk 8 szeletre, így tálaljuk.
Fotó: unsplash.com/Igor Miske
Vegán burrito
Hozzávalók
1 csésze vékonyra szeletelt újkrumpli
1 csésze főtt feketebab
1 csésze kockára vágott cukkini
100 g tofu
fokhagyma, só, bors ízlés szerint
1 teáskanál őrölt kömény
1 avokádó felkockázva
friss korianderlevél felaprítva
1/2 csésze csilis salátaszósz
4 burrito méretű tortilla
2 ek olaj
Elkészítés
Egy serpenyőbe tegyünk olajat, pirítsuk rajta a krumplit körülbelül 10 percig, majd adjuk hozzá a cukkinit, és süssük még nagyjából 15 percig, amíg megpuhulnak. Ha elkészült, tegyük egy tálba, majd krumplinyomón törjük át a tofut, és ugyanígy süssük körülbelül 10 percig, míg kissé megbarnul. Ezután keverjük hozzá a zöldségeket a babbal és a fűszerekkel együtt, és süssük még néhány percig, hogy összeérjenek az ízek. Végül egy tálban keverjük össze az avokádóval és a salátaöntettel, majd csavarjuk bele a felmelegített tortillákba.
Egyszerű bableves vegán módra
Hozzávalók
1 közepes hagyma kockára vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk kömény
1/2 tk szárított oregánó
1/2 tk füstölt paprika
1/2 tk só
1 kaliforniai paprika felkockázva
4 csésze főtt feketebab (vagy körülbelül 3 konzervdoboz)
400 g kockára vágott paradicsom
3-4 csésze zöldségleves
Feltétnek ízlés szerint használhatunk avokádószeleteket, zöld hagymát, paradicsomot, és tehetünk bele lime-lét, csípős szószt vagy vegán tejfölt.
Elkészítés
Egy lábasban ¼ csésze vízzel pároljuk a hagymát, a fokhagymát és a pirospaprikát körülbelül 5-6 percig. Adjunk hozzá vizet, ha szükséges, nehogy leégjen.
Adjuk hozzá a köményt, az oregánót, a füstölt paprikát és a sót, és főzzük még egy-két percig. Adjuk hozzá a feketebabot, a paradicsomot, a paprikát és a zöldséglevest. Forraljuk fel, vegyük le a lángot közepes hőfokra, és 15–20 percig főzzük. Botmixerrel pürésítsük, melegen tálaljuk a választott feltéttel.