Konyha

Az olaszok kedvence, a krémes mascarpone

Se nem sajt, se nem tejszín, mégis mindkettő egy kicsit. Mindannyian hallottuk már a nevét, hiszen sok-sok süteményreceptben felbukkan, de mégsem sokat tudunk róla, pedig a mascarpone az olasz konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, és szerencsére most már bármelyik hazai üzletben kapható. Mutatunk néhány remek receptet!

Valójában mi is a mascarpone?

Egy túró állagú, sótlan, nyers, magas zsírtartalmú sajtkészítmény, amely tejszínből készül préselés nélkül. Mivel jellegzetes íze nincs, nem szokták magában fogyasztani, de különleges, vajra emlékeztető krémes állaga miatt remek kiegészítője sós vagy édes ételeknek is. Az egyik legismertebb mascarpone alapú desszertet, a tiramisut például senkinek nem kell bemutatnunk, de rengeteg más desszerthez – sajttortákhoz vagy pohárkrémekhez – is használható, de a tésztaételeket, szószokat is különlegessé varázsolhatjuk vele. Íme, két egyszerű, de nagyszerű recept mascarponéval.

Fotó: iStock.com/BartoszLuczak

Fotó: iStock.com/BartoszLuczak

Spenótos tészta mascarponéval

Kezdjük a főétellel! A mascarpone ugyanis remek kiegészítője lehet egyes tésztaételeknek, érdemes kísérletezni vele, igazán jól kiemeli az ízeket és csodás krémes szószt képez a tésztán. Mutatunk egy egyszerűen és gyorsan elkészíthető, spenótos változatot.

Hozzávalók:

  • 40 dkg tészta (ízlés szerint penne, tagliatelle vagy spagetti)
  • 20 dkg spenót
  • 15 dkg mascarpone
  • 1,5 dl tejszín
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, szerecsendió
  • parmezán sajt

Elkészítés:

Forraljunk vizet és tegyük fel főni a tésztát egy kevés sóval és olajjal, hogy ne ragadjon össze. Míg a tészta fő, kezdjünk egy serpenyőben olívaolajat melegíteni, adjunk hozzá fokhagymát és pirítsuk meg. Tisztítsuk meg a spenótot és tegyük a serpenyőbe, amikor már kezd fonnyadni, öntsük hozzá a tejszínt és kanalazzuk hozzá a mascarponét is. Sózzuk, borsozzuk és ízlés szerint egy kis szerecsendióval is ízesítsük. Közben a tészta már biztosan megfőtt, szűrjük le és már tálalhatjuk is. A szószra még melegen reszeljük rá a parmezánt és keverjük össze, hogy mindenhova jusson a krémes, mascarponés finomságból.

Fotó: iStock.com/eyewave

Fotó: iStock.com/eyewave

Málnás sajttorta

Hogy bebizonyítsuk, nemcsak a tiramisunak, hanem szinte bármely desszertnek remek kiegészítő lehet a mascarpone, ezúttal egy egyszerű és könnyed sajttortát mutatunk! Ha nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt, de mégis szeretnénk különleges desszertet varázsolni az asztalra, nem kell tovább keresnünk. Gyorsan elkészül – bár a hűtési idővel számolni kell –, és isteni finom, ráadásul a szezon szerint variálhatjuk és más gyümölcsökkel is elkészíthetjük.

Hozzávalók:

  • 20 dkg zabkeksz vagy háztartási keksz
  • 12 dkg vaj
  • 30 dkg mascarpone
  • 30 dkg krémtúró
  • 10 dkg porcukor (készíthetjük nyírfacukorral is)
  • 4 dl habtejszín
  • zselatin
  • 1 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az öntethez:

  • 30 dkg málna
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dl víz
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A kekszet tegyük egy szövetzsákba és törjük össze apróra egy sodrófa segítségével, vagy aprítsuk össze daráló- vagy aprítógépben. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, és keverjük össze a morzsára tört keksszel. Egyenletesen oszlassuk el a választott, közepes méretű tortaformában, hogy ne maradjanak lyukak az alján. Érdemes alá sütőpapírt is tenni. Miután ezzel megvagyunk, keverjük össze a krémtúrót, a mascarponét és adjuk hozzá a porcukrot, a csomag vaníliás cukrot, valamint a citrom lereszelt héját. Oldjuk fel kevés vízben a zselatint, majd forraljuk fel, és vegyük le a tűzről. Miután már langyos, keverjük hozzá a krémtúrós-mascarponés krémhez. Egy másik tálban verjük fel a tejszínt, érdemes hozzá habfixálót is adni, hogy biztosan kemény legyen, majd ezt is dolgozzuk össze a mascarponés masszával. Öntsük a tortaformánkba bekészített kekszes alapra, majd tegyük be a hűtőbe másfél-két órára. A málnából készítsünk öntetet, ehhez tegyünk egy lábosba egy dl vizet, adjuk hozzá a citromlevet, a cukrot és a málnát, majd kezdjük el felforralni. Miután felforrt, húzzuk le a tűzről és botmixer segítségével pépesítsük. Várjuk meg, amíg kihűl, és öntsük a tortára, ha az már kellőképpen megszilárdult a hűtőben. Tálalás előtt még mindenképp tegyük vissza a hűtőbe néhány órára, de ne aggódjunk, megéri a várakozás!