Konyha

Különleges bodzás finomságok az igazi nyári hangulathoz

A bodza az a növény, amivel nem szoktunk túl sok mindent kezdeni, ezt pedig nagyon hibásan tesszük! Nemcsak az illata elképesztő finom, de a virága és a bogyója is tökéletesen felhasználható, fogyasztható. Lássunk hát pár igazán finom különlegességet, amit mi is elkészíthetünk otthon!

Lime-os bodzalimonádé

Hozzávalók: 

  • 4 liter víz
  • 15–20 db bodzavirág
  • 8 darab citrom leve és 2 darab citrom negyedelve
  • 5-6 darab lime negyedelve
  • 25–30 dkg cukor
  • 6–8 evőkanál méz
  • tetszőleges szénsavas ásványvíz

Először is a hozzávalókat mossuk meg alaposan, majd tegyünk szépen mindent egy nagy edénybe. A felnegyedelt lime levét facsarjuk bele, a szeleteket pedig dobjuk bele a többi hozzávalóhoz. Kezdjük kavargatni, ameddig a cukor és a méz fel nem oldódik. Ha ez megvan, a szirupunkat tegyük négy-öt napra a hűtőbe az ízek összeérésének érdekében. Ha a megfelelő idő eltelt, szűrjük le, és szénsavas ásványvízzel hígítva már ihatjuk is a frissítő nyári üdítőnket!

Fotó: iStock.com/KayTaenzer

Fotó: iStock.com/KayTaenzer

Fahéjas-rumos rántott bodzavirág

Hozzávalók:

  • 6-8 darab frissen szedett bodzavirág
  • 1 tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 250 g liszt
  • 1 kanál cukor
  • 1,8 liter tej
  • 3 kanál rum
  • 4 kanál olaj
  • kevés fahéj és vaniliás cukor keveréke
  • csipetnyi só

Mindenek előtt tisztítsuk meg, aztán pedig mossuk át alaposan a bodzát, majd hagyjuk megszáradni. Amíg szárad, egy lehetőleg nagy edényben keverjük össze a lisztet, a sütőport, a tojást, a rumot és a tejet, és tegyük félre egy órára pihenni.

A bodzavirágokat tépkedjük kisebb darabokba, és mártsuk bele őket a tésztakeverékünkbe, majd egy seprenyőben, felforrósított olajon süssük ki gyönyörű aranysárgára. Bónusz trükként a kirántott bodzanövényt tálalás előtt érdemes meghinteni egy kis fahérjas cukorral, így a vendégek elámulnak majd a gyönyörtől!