Konyha

A legfantasztikusabb grillpácok

Teljes erejével dübörög a grillszezon, szinte mindenki ott áll a grill mellett esténként, hiszen kiváló családi-baráti program és egészséges vacsora is egyben.

Ahhoz azonban, hogy tényleg ízletes legyen a végeredmény, elég sok mindenre oda kell figyelni. A hőfokra például nagyon is, hacsak nem akarjuk szénné pörkölni a zöldségeket vagy húsokat. A forró parázs mindig a legjobb, mert abba ráadásul alufóliába csomagolva további finomságokat rejthetünk. A tökéletesre grillezett húsokhoz és zöldségekhez azonban ez még kevés, előtte be is kell pácolnunk őket minimum néhány órára, hogy ne száradjanak ki, és hogy finom ízessé süljenek.

Ha grillezést tervezünk, először a páclevet készítsük el, és abba forgassuk bele a felvágott zöldségeket, s persze külön a húsdarabokat. Nyugodtan elállnak a hűtőben lefedve akár egy egész éjszakán át is. Eközben a fűszerek átjárják őket, az olajtól, illeve a savas közegtől puhák lesznek, és omlósak.

Fehérboros pác a csirkehúshoz

Akik szeretik a szárnyashúsokat grillezni, biztos, hogy nem fognak mellé ezzel a finom fehérboros páclével. Egy deciliternyi borhoz keverjünk ugyanennyi olívaolajat, két evőkanál citromlevet, egy gerezd zúzott fokhagymát és egy kiskanálnyi apró darabos rozmaringot és kakukkfüvet. Ha mindent összekevertünk, már kenhetjük is a húsokra. Ha vastagabb húsokkal dolgozunk, például egész csirkecombbal, vagdossuk be a húst, hogy könnyebben átsüljön. Fontos az is, hogy sót ne tegyünk a húsok pácába, csak közvetlenül sütés előtt sózzuk őket, mert különben kiszáradnak, a só kiszívja belőlük a nedvességet. Különösen igaz ez a csirkemellre, ami akkor lesz a legzamatosabb, ha sütés előtt baconbe tekerjük.

Fotó: unsplash.com/JoJo

Fotó: unsplash.com/JoJo

Tökéletes zöldségekhez

A jó hír, hogy a hússal ellentétben akár már félórás pácolás is finom ízt ad nekik. Keverjünk ki olívaolajat citromlével, zúzott fokhagymával, borssal, de a zöldfűszereket csak sütés előtt szórjuk rájuk, mert könnyen megpörkölődhetnek. Ha szeretnénk, vajjal is kísérletezhetünk, csak az is könnyen megég. A keményebb zöldségeket, mint a krumpli, a kukorica vagy az édesburgonya, kicsit főzzük elő, és úgy grillezzük meg olvasztott vajjal. A paradicsom, a paprika, a gomba, a spárga, a sárgarépa, a cukkini, a tökfélék vagy a hagyma nem igényel a szeletelésen és a pácoláson kívül más előkészítést.

Grillezzünk halat

Igazi nyári élmény, főleg akkor, ha nagy pecás van a családban. Egy órányi pácolás elég a beirdalt vagy kifilézett halnak – bár hagyhatjuk egészben is –, de sokan csak közvetlenül sütés előtt csorgatnak rá citromlevet vagy bazsalikomos ecetet. Ha páclevet készítünk, a szokásos olívaolajos-citromleves a legjobb, amit megbolondítunk reszelt citromhéjjal, borssal. A halhús könnyen szétesik, ezért tegyünk alá sütőpapírt vagy alufóliát.

Pácok disznóhúshoz

A sertéshúsoknál nagyon fontos a megfelelő pác, attól lesz porhanyós a hús. Keverjünk ki olívaolajat feleannyi mézzel, fél citrom levével, borssal, gyömbérrel és Worcestershire szósszal, garantáltan finom lesz az ebben pácolt hús. Az olívaolajat és a mézet mustárral is párosíthatjuk, kitűnően illik a tarjaszeletekhez. Ha nagyon ínyenc pácra vágyunk, ne csak mustárt tegyünk hozzá, hanem barna cukrot, zöldfűszereket, balzsamecetet is.

Fotó: unsplash.com/ElliotBanks

Fotó: unsplash.com/ElliotBanks

Sör és joghurt

A férfiak nagyon szeretik a sörben pácolt hússzeleteket. Ehhez félüvegnyi sörre van szükség, amit összekeverünk 2 evőkanál olívaolajjal, egy gerezd fokhagymával, egy kis borssal és egy teáskanál oregánóval. A csirkehúsokat viszont sokan jobban szeretik joghurtos pácban érlelni, mert omlós, puha lesz tőle a hús. Egy pohár natúr joghurtot keverjünk ki egy kis borssal, két gerezd fokhagymával és tetszés szerinti fűszerekkel. Ez lehet koriander, paradicsompüré, csili, gyömbér, szerecsendió (akár ebben a sorrendben), de keverhetünk hozzá egy kevés olívaolajat is. A joghurtot egyébként kefirrel is helyettesíthetjük, megbolondíthatjuk oregánóval, bazsalikommal, rozmaringgal, de egy pici pálinkával is.

Sajtok és gyümölcsök a grillen

Almát, ananászt, körtét vagy barackot is grillezhetünk, ha előtte beszórtuk őket egy kis fahéjjal, szerecsendióval, esetleg mézet vagy gyümölcslevet csorgattunk rájuk. Ugyanígy a sajtoktól sem kell félni, a füstölt mozzarrella vagy a kecskesajt mennyei meggrillezve. A  camembert sajtot csak addig melegítsük a grillen, amíg szétnyitva bele tudjuk mártogatni a közepébe a frissen grillezett zöldségeket, húsdarabokat.