Konyha

Finom falatok a legizgalmasabb mérkőzésekhez

Elkezdődött a labdarúgó-világbajnokság nagy hajrája, amikor még az is leül megnézni a nagy csatákat a válogatott csapatok között, aki amúgy nem nagy futballrajongó. Arra is remek alkalmat kínál a focivébé, hogy összetrombitáljuk az egész családot, baráti társaságot, és szuper sörkorcsolyákkal felszerelkezve kezdjünk neki a közös szurkolásnak. Íme néhány tipp, hogy milyen finomságokat kínáljunk a meccsek mellé.

A sós ropogtatnivalók kedvelőinek

Sonkás-sajtos tekercsek

Épp csak egy falat, de mégsem egy egyszerű bolti rágcsa, hanem olyasmi, ami remek alapanyagokból, a saját sütőnkből került ki.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 db tojás sárgája
  • 1 teáskanál cukor

A töltelékhez:

  • 2 dl tejföl
  • 20 dkg sonka vagy bacon
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

Futtassuk fel az élesztőt a langyos, cukros tejben, közben olvasszuk fel a vajat egy lábosban. Miután felolvadt, egy tálban adjuk hozzá a finomlisztet, a tejfölt és a két tojás sárgáját, majd az egészet keverjük össze az élesztős keverékkel. Takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk kelni egy órán át. Míg a tészta kel, vágjuk apró kockákra a sonkát vagy a bacont, és reszeljük le a sajtot. A tésztát nyújtsuk ki 2 mm vastagságúra és kenjük meg tejföllel, szórjuk rá az apróra vágott sonkát vagy bacont és a reszelt sajtot, majd tekerjük fel az egészet. Vágjuk 1,5-2 cm vastag szeletekre, óvatosan, hogy ne jöjjön ki a töltelék. A csigákat tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, szórjunk a tetejére még egy kevés sajtot, majd tegyük előmelegített, 160 fokos sütőbe 20–25 percre. Ha már szépen megbarnult, vegyük ki, és kezdődhet a meccs.

Fotó: iStock.com/DawidKasza

Fotó: iStock.com/DawidKasza

Édesszájúaknak

Csokis zabkeksz

Ha nem bírjuk megállni, hogy az izgalmakhoz valami édeset is együnk, válasszunk egy zabos finomságot.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 15 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 15 dkg zabkorpa
  • 1 db tojás
  • 20 dkg margarin
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

A puha margarint verjük habosra a cukorra, majd adjuk hozzá a tojást is. Keverjük össze a lisztet, a zabkorpát, az apróra tört étcsokoládét, a sütőport és a sót, majd öntsük hozzá a margarinhoz. Keverjük el, és adjuk hozzá a tejszínt is. Egy hideg vízbe mártott kanál segítségével tegyünk apró kupacokat egy sütőpapírral kibélelt tepsire úgy, hogy hagyunk közöttük helyet, mivel sütés közben kiterülnek majd. Tegyük előmelegített sütőbe 180 fokra, és süssük maximum 10–12 percig.

Fotó: iStock.com/Mariha-kitchen

Fotó: iStock.com/Mariha-kitchen

Vegetáriánusoknak

Házi salsaszósz zöldségekkel

Nemcsak a vegetáriánusoknak, de a diétázóknak is jó választás lehet, hiszen a legtöbb meccs esténként van, amikor már nem biztos, hogy jó döntés nehéz ételeket fogyasztani. A salsaszósz azonban csupa zöldség, és szinte bármit mártogathatunk bele a sárgarépától kezdve az uborkán és a zellerszáron át a tortilláig, vagy akár grissinit is vehetünk vagy süthetünk hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 doboz hámozott paradicsom
  • 1 db zöld paprika
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2-3 paradicsom
  • csilipaprika vagy őrölt csili, ízlés szerint
  • só, bors, méz, olaj

Elkészítés:

A paprikát, a kaliforniai paprikát, a paradicsomokat és a vöröshagymát is vágjuk nagyjából egyforma méretű kockákra. A fokhagymát fokhagymanyomóval nyomjuk szét, majd az apróra vágott hagymával együtt kevés olajon pirítsuk meg. Ha már üveges, adjuk hozzá a hámozott paradicsomot. Keverjük el és adjuk hozzá az apróra vágott zöldségeket, fűszerezzük sóval, borssal, csilivel ízlés szerint, és adjunk hozzá néhány kanál mézet is. Fontos, hogy mindig kóstoljuk meg, nehogy eltúlozzuk a csilit vagy az édesítést. Főzzük 10–12 percig, majd szedjük kis tálakba, és hosszúkásra vágott zöldségekkel, tortillával tálaljuk.