Konyha

Finomságok a piknikkosárba

Ha végre itt az igazi nyár, akkor minden lehetőséget próbálunk megragadni, hogy a szabadban töltsük az időt, ilyenkor pedig előfordulhat, hogy az ebédidő is a szabad ég alatt ér minket. Semmi gond, sőt! Csak töltsük meg a piknikkosarunkat néhány finomsággal és már indulhatunk is. Mutatunk néhány szuper receptet és összegyűjtöttünk pár fontos kelléket is, ami semmiképp ne maradjon ki a csomagból.

Ha olyan helyet választunk, ahol nincsenek szabadtéri asztalok, mindenképp vigyünk pokrócot, terítőt, sőt akár néhány ülőpárnát is magunkkal, hogy kényelmesen tudjunk eszegetni. Ne feledjük el az evőeszközöket és a tányérokat, poharakat sem, de figyeljünk a környezetünkre is: mindenképp újrafelhasználható étkészletet válasszunk, és pakoljunk néhány konyharuhát is. Ha romlandó étel, tojás vagy tejtermék is van nálunk, az ételt inkább hűtőtáskába pakoljuk, ha lehet, kerüljük a nagyon krémes, szaftos ételeket, amikkel könnyen összekenhetjük magunkat. Mindenképp legyen nálunk egy éles kés, vágódeszka és szalvéta is, valamint egy nagy szemeteszsák, hogy semmiképp ne hagyjunk magunk mögött szemetet a természetben. Persze azt is vegyük figyelembe, hogy kivel piknikezünk, hiszen mással készülünk egy randevúra, mint egy családi piknikezésre. És mi kellhet még? Minden más, ami egy pihenős vagy játszós szabadtéri délutánhoz: naptej, egy jó könyv, egy frizbi, egy nagy üveg házi limonádé, és már kezdődhet is a piknik!

Fotó: iStock.com/NopadolUengbunchoo

Fotó: iStock.com/NopadolUengbunchoo

Húsgolyócskák szezámmaggal

Apró falatok, amelyek észrevétlenül etetik magukat és még szinte a kezünk sem lesz maszatos, épp ezért tökéletes választás egy piknikre.

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 2-3 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • Fél teáskanál őrölt római kömény
  • Fél teáskanál só
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1,5 dl olívaolaj a sütéshez

Elkészítés:

Összegyúrjuk a darált húst a fűszerekkel, a fokhagymával, a zsemlemorzsával és a tojással, majd diónyi gombócokat gyúrunk belőle a kezünk segítségével. Egy tálba öntjük a szezámmagot és meghempergetjük benne a gombócokat. Az olajat felhevítjük a serpenyőben és a gombócok minden oldalát megsütjük. Ha kellően átsült, papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön. Miután lecsöpögött, mehet is a dobozba, az pedig a piknikkosárba, szerencsére hidegen is isteni finom ebéd lesz belőle.

Tésztasaláta extrákkal

A tökéletes könnyű köret, amibe szinte bármi belefér, íme egy egyszerű, zöldséges verzió, de nyugodtan pakoljunk bele bármilyen zöldséget, amit otthon találunk, sőt kiegészíthetjük csirkemellel vagy kockára vágott sonkával is.

Hozzávalók:

A salátához:

  • 1 db cukkini
  • 1 db pritaminpaprika
  • 1 db zöldpaprika
  • Egy konzerv csemegekukorica
  • só, bors
  • kevés olaj
  • 50 dkg orsó-, csavart- vagy szarvacskatészta

Az öntethez:

  • 2,5 dl natúr joghurt
  • Fél dl olívaolaj
  • só, bors, petrezselyem

Elkészítés:

A cukkinit és a paprikákat kockákra vágjuk, sóval, borssal befűszerezzük és forró olajon kicsit megpirítjuk, majd összekeverjük a kifőtt, hideg tésztával és a csemegekukoricával. Az öntethez a natúr joghurtot elkeverjük az olajjal, sóval, borssal, aprított petrezselyemmel, majd az egészet összeforgatjuk a tésztával. Érdemes már előző este elkészíteni, hogy legyen idejük összeérni az ízeknek. Mindenképp hűtőtáskában szállítsuk.

Fotó: iStock.com/Qwart

Fotó: iStock.com/Qwart

Cseresznyés muffin

Használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket, és készítsünk desszertet a nyár gyümölcseiből. A muffin mindig jó választás, hiszen nem maszatol és könnyű csomagolni is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cseresznye
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 db citrom
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg apróra vágott dió

Elkészítés:

A vajat időben vegyük ki a hűtőből, hogy megpuhuljon, majd keverjük ki a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojásokkal. Adjuk hozzá a tejet is és keverjük addig, amíg a cukor teljesen elolvad.

A lisztet öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a sütőport és a citrom lereszelt héját. Öntsük bele a tejes keverékbe, figyeljünk rá, hogy csomómentes legyen a végeredmény, végül adjuk hozzá a diódarabokat. A keveréket kanalazzuk egy kivajazott muffinsütőbe, ha már mindegyikbe jutott, nyomkodjuk bele néhány kimagozott cseresznyét is. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 20 percig. Ha kihűlt, tegyük műanyagdobozokba, és már indulhat is a piknik!