Konyha

Frissítő nyári koktélok – ezúttal alkohol nélkül

A nyári melegben még több folyadékra van szüksége szervezetünknek, de egy idő után a vizet is meg lehet unni: keverjünk olyan koktélokat, amik nemcsak minket, de az egész családot képzeletbeli nyaralásra viszik.

A kiszáradás éppolyan rossz hatással lehet ránk, mintha alkoholt ittunk volna: nehezebben koncentrálunk, romlik a reakcióidőnk, szédülhetünk, rosszul lehetünk. A nyári melegben oda kell hát figyelni arra is, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, és arra is, hogy ez ne főként alkoholos italokból álljon. Minél melegebb van, az alkohol annál könnyebben száll a fejünkbe, és már egy  pohár bornak is megérezhetjük a hatását. Ráadásként az alkohol vizet von el, tehát kiszárítja a szervezetet, ahelyett hogy hidratálná.

Nyár és ital együtt

Azért sem érdemes kombinálni a hőséget az alkohollal, mert az átlagosnál jóval nagyobb terhet ró a keringési rendszerünkre is.  Vérnyomásproblémák jelentkezhetnek, időseknél, betegeknél pedig akár komoly rosszullét, ájulás is előfordulhat. De mit tegyünk, ha az esti kerti partin vagy csak nyaralás közben mégis megkívánjuk valamelyik színes-illatos koktélt? Semmi gond, otthon is el tudjuk készíteni magunknak alkohol hozzáadása nélkül – finomabb és olcsóbb lesz, ráadásul a gyerekek is ihatnak belőle. Ha az elkészítésbe is bevonjuk őket, már programot is találtunk az unatkozó kis csemetéknek.

Gránátalma és citrusok

A citrusfélék nagyon frissítő hatásúak a melegben, ráadásul tele vannak C-vitaminnal, és jó esetben rostokkal is. A gránátalma nem túl édes íze segít felüdülni, a benne rejlő antioxidánsok egészségvédő hatásáról nem is beszélve. Vásárolhatunk százszázalékos gyümölcsleveket is, de úgy az igazi, ha magunk tudjuk kicsavarni frissen két grapefruit, két narancs, két mandarin levét, amiket aztán szétosztunk három pohárba. Vágjunk fel két gránátalmát, és gyümölcsprés segítségével annak is nyerjük ki a levét, majd keverjük a citrusfélékhez. A piros és a világossárga folyadék keveredése, majd szétválása szép látvány, ezt már csak jégkockákkal és lime-karikákkal, esetleg egész gránátalmamagokkal kell megkoronáznunk.

Epres szomjoltó

Hat nagyobb epret turmixoljunk simává néhány csepp citromlével, ha kell, egy kis vízzel, zúzott jéggel és fél deciliternyi kefirrel, esetleg natúr joghurttal. Egy kis bodzaszörppel édesítsük, és máris mehet bele a szívószál. Ha a tálaláskor szeretnénk valami különlegességet, mártsuk kristálycukorba a poharak száját, és utána öntsünk az aljukra egy kevés eperszirupot. Tegyük be a poharakat a fagyasztóba, és ezekbe öntsük a koktélunkat.

Dinnyés limonádé

Megunhatatlan, finom, és megfelelően hidratál is, érdemes hát nagyobb mennyiséget is készíteni belőle. Ha partit adunk, tálalhatjuk a kivájt dinnye héjában, gyümölcsökkel díszítve. Kezdetnek két citrom levét facsarjuk ki, és turmixoljuk össze mentalevelekkel, fél bögre cukorral és egy kis citromhéjjal. Egy fél dinnyét magozzunk ki, és azt is tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá elegendő jeget, és kész is a frissítő koktél, amit ráadásul ízlés szerint tovább variálhatunk.

Profiknak

Ha a jól ismert, filmekben is látott koktélokat szeretnénk otthon elkészíteni alkoholmentesen, arra is van lehetőség. A gyerekek kedvence lesz a fekete tehén elnevezésű ital, amibe egy gombóc vaníliafagyit kell tennünk egy hosszúkás pohárba, majd felönteni hideg kólával. Egy pohárnyi mojito elkészítése sem bonyolult: egynegyed citrom, egynegyed lime levét facsarjuk ki, adjunk hozzá 3 nagyobb mentalevelet, zúzott jeget, 4 cl cukorszirupot és hideg ásványvizet, rázzuk össze shakerben, és már kész is.