Konyha

Piszke, pöszméte, egres: a hűsítően fanyar desszertek nyári összetevője

Sokan hívjuk sokféleképpen, lehet piszke, püszke, pöszméte, köszméte és egres, mégis ugyanarra a kerekded, szőrös és igen édes-savanykás termésre gondolunk, ami ilyenkor nyáron terem. A legelterjedtebb étel belőle talán a főzelék, vagy mártás húsok mellé – pedig nyári hűsítő vagy finom desszert is készíthető belőle. Ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással lehet, ha alkalmanként megeszünk néhány szemet belőle.

Az egrest ugyanis már a középkorban ismerték és gyógynövényként alkalmazták. Nagyon magas az A-, B1- és C-vitamin-tartalma, valamint sok ásványi anyagot tartalmaz, mint például a kálium, a kalcium és a foszfor. Fogyasztása jó hatással lehet a belső elválasztású mirigyeinkre, a szívünkre, májunkra és a vesénkre. Nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban hasmenést is okozhat – olvashatóak az egészségünkre gyakorolt hatásai a Wikipédián.

Hűsítő nyári ital

Édesen savanykás íze miatt kiváló hűsítő, frissítő alapanyag lehet az egres. Ehhez a szemeket alaposan öblítsük le hideg vízzel, majd egy kisebb kés vagy olló segítségével távolítsuk el a bogyók végeit. Majd egy rész egreshez adjunk egy rész cukrot vagy édesítőt, és öntsük fel vízzel. Ízléstől függ, hogy milyen arányban adagoljuk a püszkét és az édesítőt, a lényeg, hogy a végeredmény számunkra finom legyen. Ízesíthetjük még például mentával, citrommal vagy lime-mal. Hűtve kínáljuk.

Fotó: pexels.com/Pixabay

Fotó: pexels.com/Pixabay

Piszkés-kókuszos sütemény

A krémes, kókuszos töltelékhez ugyanis jól passzol ez a savanykás termés. Ráadásul az egres eltűnik a tésztában, miközben lágyítja a nedvességével.

Hozzávalók

  • 200 g sózatlan vaj
  • 200 g barna cukor
  • 100 g kókuszreszelék
  • 225 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 100 g kókuszos joghurt/puding
  • 4 db nagy tojás
  • 350 g egres

A tetejére

  • 25 g kókuszreszelék
  • 1 ek. barna cukrot
  • 1 ek. vaj

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 160 fokosra, légkeveréssel. Egy mélyebb, kerek formát kenjünk ki zsiradékkal, és/vagy béleljük ki sütőpapírral. A sütemény összetevőit az egres kivételével tegyük egy nagyobb tálba, sózzuk meg, majd keverjük ki simára, csomómentesre. Majd végül keverjük bele a masszába az egres háromnegyedét. Tegyük a kész tésztát a formába, a maradék püszkét szórjuk a tetejére, és süssük körülbelül egy órán keresztül.

Amíg sül a tészta, keverjük össze a kókusztreszeléket a cukorral és az olvasztott vajjal. Mikor megsült a tészta, vegyük ki, öntsük a tetejére a kókuszos mázat, majd süssük még tovább 15-20 percen keresztül, vagy amíg el nem készül.

Fotó: iStock.com/Alter_photo

Fotó: iStock.com/Alter_photo

Pöszmétés sörbet

Hozzávalók

  • 300 ml sauvignon blanc (lehet szénsavas is, de nem szükséges)
  • 200 g kristálycukor
  • 900 g egres
  • 5 ek. hígítatlan vörösáfonya-szirup
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés

Tegyük a fehérbort és a cukrot egy nagy serpenyőbe, és finoman, lassan kezdjük el melegíteni, egészen addig, amíg a cukor meg nem olvad. Adjuk hozzá az egrest és a vörösáfonya-szirupot, majd fedjük le, és hagyjuk párolódni körülbelül 5 percen keresztül, vagy amíg a piszke össze nem pépesedik. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy kihűljön.

Vegyük kétfelé a pürét, és tegyük fagyálló edényekbe, majd előbb hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek szoba-hőmérsékletűre, végül tegyük a dobozokat lezárva a fagyasztóba egy egész éjszakára, hogy kellően megszilárduljanak, megfagyjanak.

Másnap vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk szobahőmérsékleten körülbelül 10-15 percig, hogy egy kicsit kiengedjenek. Vágjuk fel kisebb darabokra a fagyott masszát, majd tegyük egy tálba, és a tojásfehérjével együtt dolgozzuk simára. Kanalazzuk a sörbetet vissza a tartályokba, és fagyaszuk le újra. Körülbelül egy hónapig tárolható.