Az egrest ugyanis már a középkorban ismerték és gyógynövényként alkalmazták. Nagyon magas az A-, B1- és C-vitamin-tartalma, valamint sok ásványi anyagot tartalmaz, mint például a kálium, a kalcium és a foszfor. Fogyasztása jó hatással lehet a belső elválasztású mirigyeinkre, a szívünkre, májunkra és a vesénkre. Nagyobb mennyiségben fogyasztva azonban hasmenést is okozhat – olvashatóak az egészségünkre gyakorolt hatásai a Wikipédián.
Hűsítő nyári ital
Édesen savanykás íze miatt kiváló hűsítő, frissítő alapanyag lehet az egres. Ehhez a szemeket alaposan öblítsük le hideg vízzel, majd egy kisebb kés vagy olló segítségével távolítsuk el a bogyók végeit. Majd egy rész egreshez adjunk egy rész cukrot vagy édesítőt, és öntsük fel vízzel. Ízléstől függ, hogy milyen arányban adagoljuk a püszkét és az édesítőt, a lényeg, hogy a végeredmény számunkra finom legyen. Ízesíthetjük még például mentával, citrommal vagy lime-mal. Hűtve kínáljuk.
Fotó: pexels.com/Pixabay
Piszkés-kókuszos sütemény
A krémes, kókuszos töltelékhez ugyanis jól passzol ez a savanykás termés. Ráadásul az egres eltűnik a tésztában, miközben lágyítja a nedvességével.
Hozzávalók
- 200 g sózatlan vaj
- 200 g barna cukor
- 100 g kókuszreszelék
- 225 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- 100 g kókuszos joghurt/puding
- 4 db nagy tojás
- 350 g egres
A tetejére
- 25 g kókuszreszelék
- 1 ek. barna cukrot
- 1 ek. vaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 160 fokosra, légkeveréssel. Egy mélyebb, kerek formát kenjünk ki zsiradékkal, és/vagy béleljük ki sütőpapírral. A sütemény összetevőit az egres kivételével tegyük egy nagyobb tálba, sózzuk meg, majd keverjük ki simára, csomómentesre. Majd végül keverjük bele a masszába az egres háromnegyedét. Tegyük a kész tésztát a formába, a maradék püszkét szórjuk a tetejére, és süssük körülbelül egy órán keresztül.
Amíg sül a tészta, keverjük össze a kókusztreszeléket a cukorral és az olvasztott vajjal. Mikor megsült a tészta, vegyük ki, öntsük a tetejére a kókuszos mázat, majd süssük még tovább 15-20 percen keresztül, vagy amíg el nem készül.
Fotó: iStock.com/Alter_photo
Pöszmétés sörbet
Hozzávalók
- 300 ml sauvignon blanc (lehet szénsavas is, de nem szükséges)
- 200 g kristálycukor
- 900 g egres
- 5 ek. hígítatlan vörösáfonya-szirup
- 1 db tojásfehérje
Elkészítés
Tegyük a fehérbort és a cukrot egy nagy serpenyőbe, és finoman, lassan kezdjük el melegíteni, egészen addig, amíg a cukor meg nem olvad. Adjuk hozzá az egrest és a vörösáfonya-szirupot, majd fedjük le, és hagyjuk párolódni körülbelül 5 percen keresztül, vagy amíg a piszke össze nem pépesedik. Ha elkészült, vegyük le a tűzről, és hagyjuk, hogy kihűljön.
Vegyük kétfelé a pürét, és tegyük fagyálló edényekbe, majd előbb hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek szoba-hőmérsékletűre, végül tegyük a dobozokat lezárva a fagyasztóba egy egész éjszakára, hogy kellően megszilárduljanak, megfagyjanak.
Másnap vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk szobahőmérsékleten körülbelül 10-15 percig, hogy egy kicsit kiengedjenek. Vágjuk fel kisebb darabokra a fagyott masszát, majd tegyük egy tálba, és a tojásfehérjével együtt dolgozzuk simára. Kanalazzuk a sörbetet vissza a tartályokba, és fagyaszuk le újra. Körülbelül egy hónapig tárolható.