Konyha

A tökéletes kotyogós kávé elkészítésének titka

Létezik a kávézásról egy érdekes legenda, miszerint egy etióp pásztor észrevette, hogy kecskéi egy bokor piros bogyóinak legelészésétől élénkebbek lesznek. Ezen tapasztalatait később megosztotta egy szerzetessel, aki a bogyókból keserű italt főzött. Most visszatérünk kicsit az alapokhoz, és megmutatjuk, hogyan is készítsünk igazán ízletes kávét kotyogós kávéfőzővel.

Az elkészítés menete

1. A kávé megőrlése

Ha a kávét frissen, a főzés előtt őrüljük meg, sokkal finomabb végeredményt kaphatunk.

2. A kávétartó szűrőt töltsük meg a frissen őrölt kávéval

Vigyázzunk, hogy közben ne tömjük meg kávéval teljesen a szűrőt, hiszen akkor fennáll a veszélye, hogy nem tud átjutni rajta elég víz.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

3. A víztartályt előmelegített vízzel töltsük meg

Ha a vizet felforraljuk a tartályba öntés előtt, gyorsabban fog átmenni rajta a víz, ennek köszönhetően a kávé nem lesz annyira keserű. Fontos, hogy a vizet az előírt magasságig töltsük.

4. Állítsuk össze a kotyogósunkat, majd tegyük a tűzhelyre

A készülék megfelelő összeállítása után a tűzhelyet állítsuk közepes hőfokra, a kotyogós fedelét pedig érdemes felnyitni, hogy lássuk, mi történik. A magas hőfokon való főzés nem ajánlott.

5. Figyeljük a kotyogóst, és időben vegyük le a tűzhelyről

Fontos, hogy a kávénak lassan kell kifolynia, amikor pedig ez megtörténik, a főzőnk hangot fog kiadni. Ekkor azonnal le kell venni a tűzhelyről. Ha tovább hagyjuk ott, a megfőzött kávénk keserű lesz.

6. Tegyük a főző alját hideg víz alá

Ha el akarjuk kerülni a gőzképződést és ezáltal a kávé keserűségét, a főzőnket a tűzhelyről való levétele után tegyük hideg víz alá. Ha ezzel megvagyunk, már csak annyi a dolgunk, hogy a kifogástalanra elkészült kávénkat egy lehetőleg meleg pohárba kiöntsük, és élvezzük a fantasztikus és zamatos ízeket.