Konyha

Tűz nélküli finomságok, avagy egy nap jégkonyhán

Amikor odakint harminc fok felé kúszik a hőmérő higanyszála, és a lakásban is egyre melegebb van, a legutolsó dolog, amire vágyunk, az két óra a gáztűzhely mellett. Szerencsére láng nélkül is lehet főzni, akár egész napokra is.

Nyáron minden vágyunk, hogy lakásunk minél hűvösebb legyen és enyhülést nyújtson. A bekapcsolt sütő és gázláng viszont minimum a konyhából szaunát csinál, ami az étvágyunkat is teljesen elveheti. Nem véletlenül volt nagyanyáinknak nyári konyhája, az ott rotyogtatott étel nem a hálószobát melegítette fel, és árasztotta el ételszaggal. Mai modern korunkban, amikor sokszor udvarunk sincs, ahol grillezhetnénk, be kell érnünk olyan megoldásokkal, főzési technikákkal és ételsorokkal, amikhez nem kell bekapcsolnunk a tűzhelyet.

Éljen a zöldségleves!

A levessel lesz a legegyszerűbb dolgunk: nagyon finom, kifejezetten egészséges hideg zöldség- és gyümölcslevesek léteznek, amik frissítő hatásúak, jólesően eltelítenek, és még kánikulában is kívánjuk őket. A jó öreg gazpacho, azaz hideg, zöldséges paradicsomleves elkészítése sem olyan bonyolult. Ha az egész családnak készítjük el, akkor kelleni fog négy nagyobb paradicsom, egy kígyóuborka, 4 zöldpaprika, egy vöröshagyma, két gerezd fokhagyma, só, bors, olívaolaj, egy kis fehérborecet, petrezselyemzöld és egy maroknyi bazsalikomlevél. Hámozzunk, kockázzunk és turmixoljunk mindent össze, de ne felejtsünk el vizet is adni hozzá. Legalább két órát kell hűlnie, mielőtt tálalnánk! Ha hajlandóak vagyunk egy icipicit főzni, akkor cukkiniből, tökből, zöldbabból, borsóból, brokkoliból, fokhagymából – tulajdonképpen bármilyen zöldségből – nagyon egyszerűen, nagyjából 15 perc alatt levest főzhetünk néhány szem újkrumpli és tejszín hozzáadásával. A végén ne felejtsük el összeturmixolni!

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Hideg gyümölcslevesek

Akármilyen gyümölcsünk is van otthon, vegyük elő a turmixgépet, egy kis porcukrot, citromlevet, vaníliás cukrot, hidegen készíthető pudingport a sűrítéshez, tejszínt vagy natúr joghurtot, és percek alatt isteni, ráadásul egészséges krémlevest készíthetünk. Ha a maradékot lefagyasztjuk, jégkrémnek sem utolsó! Tejérzékenyek is könnyen elkészíthetik növényi tej segítségével, de felnőtteknek akár egy kis vörösborral is megbolondíthatjuk! 

Laktató előételek: avokádókrém és körözött

Az egyik modernebb, a másik hagyományos, de egyiket sem kell főzni, és kenyérrel fogyasztva laktatóak is. Az avokádókrémhez néhány érett avokádót hámozzunk meg és pürésítsünk, s ha már ott vagyunk a turmixgépnél, tegyük bele egy citrom levét, egy kis olívaolajat, egy gerezd fokhagymát, egy pohár tejfölt, só, borsot. Ha kész, gazdagíthatjuk fetasajt-kockákkal, paradicsomszeletekkel, pirított magokkal is. A hagyományosabb ízek kedvelőinek szívéhez lehet, hogy inkább egy jó kis körözöttön keresztül vezet az út. Ehhez kelleni fog negyedkilónyi túró, amit összetörünk egy pohár tejföllel, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikázzuk, és beleforgatunk egy fej reszelt vöröshagymát. Ízesíthetjük még köménnyel, vagy amivel a nagyi szokta.

Laktató és variálható főétel: kuszkuszsaláta 

Tulajdonképpen nem kell megfőzni, mert a kuszkuszra elég kétszeres mennyiségű forró vizet önteni, majd lefedve állni hagyni. Fűszerezzük sóval, borssal, készíthetjük csípősre, vagy bármilyenre, amilyen hangulatunk van: a kuszkusz szinte bármit elbír. Gazdagítsuk zöldségekkel, paradicsommal, paprikával, újhagymával, petrezselyemzölddel, de citrommal és olívabogyóval is finom. Hagyjuk állni 1-2 órát, hogy összeérjenek az ízek, s ha mégis beiktanánk valami grillezős programot, grillcsirkével, virslivel még laktatóbbá tehetjük.

Fotó: iStock.com/porosolka

Fotó: iStock.com/porosolka

Túrógombóc főzés nélkül

Ha a gyerkőc idegenkedik a kuszkusztól, készítsünk neki túrógombócot gyümölcsös öntettel. A negyedkilónyi túróhoz most nem adunk tojást, hanem „csak” porcukrot, vaníliás cukrot, két evőkanál tejfölt, egy csomag nem főzős vaníliás pudingport, citromhéjat, ha szeretnénk, egy kis vajat és 10 dkg zsemlemorzsát vagy kekszdarát. Húsz percig hagyjuk állni a hűtőben, utána formázzunk belőle gombócokat, és öntsük le őket a leves mintájára elkészített gyümölcsös szósszal.

Desszertnek egy kis tiramisu

Nagyon finom, a kávé miatt fel is frissít, krémes, és a gyümölcsös-túróstól eléggé eltérő, új ízvilág. 25 dkg mascarponéra lesz hozzá szükségünk, amit kikeverünk 3 dkg porcukorral, 3 friss tojás sárgájával, majd a kemény habbá vert fehérjével. Egy szép tál aljára lefektetünk egy sor babapiskótát, meglocsoljuk egy kis rummal megbolondított kávéval, majd jöhet rá a mascarponés krém. A rétegezést addig folytassuk, amíg a maradék krém nem kerül felülre, majd szórjuk meg kakaóporral. Akár egy egész éjszakát is állhat a hűtőben.