Konyha

A gyümölcslevest mindenki szereti

A gyümölcsök sok vitamint tartalmaznak, ezért szükséges őket fogyasztani. Ehetjük őket nyersen, főzhetünk belőlük lekvárt, készíthetünk befőttet és levest. A vegyes gyümölcslevesben többek között az a jó, hogy bármilyen és sokféle gyümölcsből elkészíthető, így igazi kis vitaminbombát kapunk.

Ráadásul a nyári melegben a hidegen fogyasztandó gyümölcslevesek jó szolgálatot tesznek, mert nemcsak táplálnak, hanem hűsítenek is. A vegyes gyümölcsleves többféleképpen is készíthető, ám mi most egy egyszerű, de nagyszerű receptetet ismertetünk, amelyet kezdő háziasszonyok is bátran bevállalhatnak.

Hozzávalók:

  • 1,3 kg tisztított vegyes gyümölcs tetszés szerint és darabolva (lehet sárgabarack, szeder, csereszenye, meggy, őszibarack, alma – az idénynek megfelelő)
  • 1 liter víz
  • egy csipet só
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 citromhéjdarab
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 4 db szegfűszeg
Fotó: iStock.com/ALLEKO

Fotó: iStock.com/ALLEKO

Elkészítése:

A megmosott és feldarabolt gyümölcsöket hideg vízben feltesszük főni egy lábosban. Hozzáadjuk a fűszereket, a citromhéjat, a csipet sót, a szegfűszeget, a fahéjat. Hagyjuk felforrni, közben a tejszínt a cukorral és a liszttel simára keverjük. Amint felforrt a leves, a tejszínes habarásban forró gyümölcslevet elvegyítünk, vagyis hőkiegyenlítést végzünk, majd folyamatos keveréssel a forró levesbe öntjük. Az újraforrástól számított 3-4 percig lassan főzzük, majd lehűtjük: a mosogatót felengedjük hideg vízzel, és ebbe tesszük a levessel teli lábost. Hűtés közben hozzáadjuk a citromlevet, és ha szükséges, cukrot is adhatunk még hozzá. Mikor kihűlt, fogjuk és a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Aztán hidegen tálaljuk.