Konyha

Végre itt a spárgaszezon: imádjuk, mert egészséges és nagyon finom

A spárgát sokan mellőzik az étrendjükből – egyrészt, mert meglehetősen rövid a szezonja, másrészt mert nem tudják, hogyan készítsék el. Pedig nagyon egészséges finomságokat készíthetünk spárgából, és az elkészítése sem nagy ördöngősség – ha egyszer kipróbáltuk, másodjára már kisujjból kirázzuk, és tökéletes spárgát készíthetünk magunknak vagy az egész családnak. Mutatunk néhány szuper receptet is segítségképpen!

Hogy nindenkit meggyőzzünk a spárgafogyasztás előnyeiről, érdemes előbb megismerni ezt a nyáron meglehetősen rövid ideig kapható zöldséget. Háromféle színben kapható: zöld, fehér és lila. Ezek közül nálunk jellemzően a zöld, illetve a fehér spárgák találhatók meg az üzletek polcain. A növény szárát emészthető rostok alkotják, a hajtások pedig gazdagon tartalmaznak A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban és folsavban, valamint kalciumban, foszforban, vasban és káliumban. Zsírtartalma jelentéktelen, és nincs benne koleszterin – olvasható a Wikipédián. Sok értékes aminosav van benne, kalóriatartalma pedig nagyon csekély, vagyis a ditéták és fogyókúrák tökéletes étele is lehet a spárga. Kifejezetten kevés benne a cukor, vagyis a szénhidráttartalma is igen alacsony (100 g spárgában 4 g).

Gyógynövényként is előszeretettel alkalmazzák. Elsősorban vízhajtó és vesekőelhajtó hatása ismert. A keringésre is jó hatással lehet. Segíthet a méregtelenítésben. Kedvezően hathat a belső elválasztású mirigyeink működésére, és enyhe hashajtó hatású. Túlzott fogyasztása azonban nem javasolt köszvényes és veseköves, illetve erre hajlamos emberek részére.

Így főzzük a spárgát

A spárgákat állítsuk egy magasabb falú edénybe – akár össze is köthetjük olyan madzaggal, ami belefőhet a lébe. A szárát vágjuk vissza addig, ameddig a fás része tart. Állítsuk a vízbe, és forraljuk fel – a csúcsa a gőzben megpárolódik, megpuhul. A vízbe a só mellé nyugodtan tehetünk egy kevés cukrot, esetleg néhány csepp citromlét. Amikor megpuhult, csöpögtessük le alaposan és máris fogyasztható.

Fotó: iStock.com/hlphoto

Fotó: iStock.com/hlphoto

Parmezános sült spárga paradicsommal

Hozzávalók

  • 1 csomag spárga
  • 2 csomag koktélparadicsom
  • 10 dkg parmezánsajt
  • só és bors ízlés szerint
  • balzsamecet

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. A tepsi felületét fújjuk be vagy kenjük ki olajjal.

A spárgák tetejét törjük le, és tegyük egymás mellé a tepsibe. Tegyük a tepsibe a félbevágott koktélparadicsomokat is. Sorban vagy akár felváltva helyezzük a zökdségeket egymás mellé. Sózzuk és borsozzuk meg alaposan, végül szórjuk a tetejére a parmezánt.

Tegyük a tepsit a sütőbe, és süssük körülbelül 15 percen keresztül, illetve addig, amíg a spárga meg nem puhul és barnulni nem kezd.

Közben öntsünk egy kevés balzsamecetet egy kisebb edénybe, és melegítsük közepes lángon körülbelül 15–20 percig, amíg el nem kezd sűrűsödni. Ha elkészült a sült spárga, locsoljuk meg a kész balzsamecettel és melegen tálaljuk.

Baconbe csomagolt spárga

Hozzávalók

  • 8 db vékony szelet bacon
  • 1 csomag spárga
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit.

A bacont tekerjük egyesével a spárgák köré, majd helyezzük egymás mellé a tespibe. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük addig, amíg jó ropogós nem lesz, körülbelül 25–30 percen keresztül. Tálalásnál öntettel, mártogatóssal tálalhatjuk, esetleg sajtot is szórhatunk a tetejére.

Fotó: iStock.com/bhofack2

Fotó: iStock.com/bhofack2

Sajtos fokhagymás sült spárga

Hozzávalók

  • 1 csomag spárga
  • 3 ek olívaolaj
  • 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • apróra vágott mozzarella sajt

Elékszítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Zsíradékkal kenjük ki a tepsit. A spárgákat (a fás végét levágva) helyezzük a tepsibe egymás mellé, sorban.

Egy kis tálban keverjük össze alaposan az olívaolajat, a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Majd ezt a keveréket egyenletesen kenjük a tepsiben várakozó spárgákra. Süssük körülbelül 10–15 percen keresztül, majd vegyük ki a sütőből. Tegyük a tetejére a mozzarella sajtot és tegyük vissza a sütőbe – grillezzük még körülbelül 5 percig, vagy amíg a sajt meg nem pirul. Melegen tálaljuk.