Konyha

Így használjuk a fűszerek királynőjét a konyhában

A gyömbér rokonát sokáig csak Indiában ismerték, ám mára a kardamom teljesen meghódította a skandináv és az arab konyhát is – tegyük hozzá, nem véletlenül.

Kifejezetten egzotikus, nagyon jellegzetes, aromás fűszer, és olyan értékes, hogy a vanília és a sáfrány után a harmadik legdrágább fűszerként tartják számon a világon. Ez nemcsak annak köszönhető, hogy minőségi és különleges, de annak is, hogy messziről érkezik, termesztése pedig eléggé munkaigényes. A mai napig Indiában találkozunk vele a leggyakrabban, onnan exportálják a világ különböző pontjaira. Az országban hatalmas rá a kereslet, mégis az összes kardamom hatvan  százaléka az arab konyhában landol. A vendégváró kávétól kezdve a joghurton és a teán át át az őrölt fűszert rengeteg ételfélébe keverik bele, miközben Svédországban és Norvégiában a karácsonyi édességek és a forralt bor elképzelhetetlenek nélküle.

Fotó: iStock.com/mirzamlk

Fotó: iStock.com/mirzamlk

Tegyünk különbséget

A kardamom összesen három változatban kapható: az érés előtt leszüretelt zöld, annak áztatással fehérített változata, a fehér, és az éretten leszedett, füstben szárított fekete. Mindegyik más-más ízvilággal és funkcióval rendelkezik. Desszertekhez, italokhoz, péksüteményekhez, mártásokhoz inkább a zöld és a fehér változatot használják, az aromásabb, füstösebb ízvilágú fekete a húsos, fűszeres ételekhez illik jól. Ha hüvelyestül vásároltuk meg, akkor vegyük ki belőle a magokat, és finoman törjük meg: ebből a porból érdemes óvatosan adagolni az elkészülő ételhez.

A kardamom gyógyhatásai

Mivel része a hagyományos kínai és indiai orvoslásnak is, a kardamomot nemcsak izgalmas, új ízvilágot adó fűszerként használhatjuk, hanem az emésztés, a  szívizmok működésének serkentésére, a magas vérnyomás és a szívritmuszavar természetes gyógyítójaként, vagy köhögéscsillapításra is. Ezen túl segít megakadályozni egyes veszélyes mikrobák szaporodását, képes szabályozni a koleszterinszintünket, élénkíti a vérkeringést, és még a rák megelőzésében is segítségünkre lehet. Sok helyen húgyúti és fogászati megbetegedések, valamint tüdőgyulladás, szemhéjgyulladás, különböző fertőzések ellen vetik be. Még az oly gyakori vastagbélrák megelőzésében is szerepet játszhat. Illóolaja fontos hangulatjavító, ezért a kardamomot depresszió elleni fegyverként is számon tartják, de képes enyhíteni az izomgörcsöket is. Hányingerre, rossz leheletre, torokfájásra egyaránt használják, sőt, a keleti kultúrában afrodiziákumnak is tartják.

Fotó: iStock.com/s-a-m

Fotó: iStock.com/s-a-m

Ezért próbáljuk ki a konyhában

Amilyen kicsi magokról van szó, annál inkább tele vannak minden jóval. A kardamomban található niacin, piridoxin, riboflavin, tiamin, A-vitamin, C-vitamin, nátrium, kálium, kalcium, réz, vas, mangán, magnézium, foszfor és cink is. Nagyobb üzletekben ma már nem is olyan nehéz hozzájutni, érdemes hát kipróbálni néhány receptben. Tehetünk belőle egy csipetnyit a megőrlendő kávéhoz, vagy a teánkat is megbolondíthatjuk vele. Egy pohár tejbe vagy kakaóba – persze mézzel keverve – szintén egzotikus italt kortyolhatunk. Ha még csak ismerkedünk a fűszerrel, próbáljuk ki, hogy a szokásos rizs elkészítése közben néhány szemet a főzővízhez dobunk, vagy a tejszínes-joghurtos desszerthez csempészünk a zöld változatból egy kicsit.

Így készítsük el a skandinávok kedvencét

Ha van valami, amit a fahéjas csigánál is jobban szeretnek, akkor az annak kardamomos változata. Nyugodtan keverhetjük is a kétféle fűszert, megtalálva a nekünk tetsző arányokat. A péksüteményhez először is kelt tésztát kell készítenünk 5 dkg élesztő felfuttatásával. Adjunk hozzá másfél deci langyos tejet és egy kávéskanál cukrot, majd ha felfutott, 15 dkg cukorral, 75 dkg liszttel, 15 dkg vajjal és egy tojással keverjük el, no és persze egy kávéskanálnyi őrölt kardamommal. Kelesszük a tésztát a duplájára, és addig készítsük el a tölteléket: kelleni fog 10 dkg olvasztott vaj és 10 dkg cukor 2 evőkanál őrölt fahéjjal elkeverve. A fél centi vékonyra kinyújtott tésztát kenjük meg először olvasztott vajjal, aztán szórjuk rá a fahéjas cukrot, majd tekerjük fel. A szeletekre vágott péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsiben még kelesszük fél órát, majd tojássárgájával megkenve süssük meg 200 fokon.