Konyha

Készítsünk hűsítő, könnyű és gyömölcsös joghurttortákat

Az egyre nagyobb melegben szívesen iszunk vagy eszünk olyasmit, ami hűsít és könnyű – nem üli meg a gyomrunkat, nem esik nehezünkre az elfogyasztása, emésztése. Ilyenek a habkönnyű, hűsítő gyümölcsös joghurttorták is, amelyek több nemzet konyájában megtalálhatók, igaz, például a franciák egy kicsit másra gondolnak, ha kérünk tőlük egy szeletet. És természetesen recepteket is gyűjtöttünk, olyat is, amit még sütni sem kell!

Az a jó, hogy akár alacsony zsírtartalmú és csökkentett cukortartalmú joghurtból is készíthetjük ezeket a süteményeket, vagyis – bár a tésztájuk annyira éppen nem diétás, viszont általában igen vékony – még „bűnözés” szempontjából sem tűnik olyan nagynak, ha megeszünk egy-egy szeletet a hétvégén. Egy szó mint száz: ha nassolni szeretnénk, készítsünk hűsítő, könnyű és gyömölcsös joghurttortákat.

Piros gyümölcsös joghurttorta – sütés nélkül

Hozzávalók

  • 50 dkg gyümölcs (például friss vagy fagyasztott eper, meggy, málna)
  • 5 dl tejszín
  • 3 pohár joghurt (lehet olyan ízű is, mint a hozzáadott gyümölcsök)
  • 5 ek. cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 cs. zselatin
  • 1 cs. babapiskóta
Fotó: unsplash.com/GiannaCiaramello

Fotó: unsplash.com/GiannaCiaramello

Elkészítés

A babapiskótát daraboljuk fel, majd tegyük szorosan egymás mellé a tepsi vagy tortaforma aljába. A krémhez előbb verjük habbá a tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot. Egy másik tálban melegítsük fel a joghurtot, és keverjük hozzá a két csomag zselatint. Amikor kihűlt a joghurtos zselatin, keverjük össze óvatosan a habbal és a gyümölcsökkel (ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, várjuk meg, amíg kiolvad, és csöpögtessük is le alaposan).

Mikor a krém elkészült, öntsük az összetört, tepsibe rakott babapiskóta tetejére. Tegyük hűtőbe – a legjobb, ha egy egész éjszakán át pihentetjük. Tálaláskor gyümölccsel és mentalevéllel díszíthetjük.

Ha nem ragaszkodunk a piros gyümölcsökhöz, valójában bármilyen gyümölcsöt keverhetünk a krémbe, akár banánt, kivit vagy narancsot is.

Málnás-citromos joghurttorta

Hozzávalók

A tésztához

  • 2 db tojás
  • 2 ek. liszt
  • 2 ek. cukor
  • 1 cs. sütőpor

A krémhez

  • 4 pohár joghurt
  • 2 dl tejszín
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 4 ek. cukor
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 2 cs. zselatin

Elkészítés

Válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjéből verjünk kemény habot. A sárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, végül óvatosan keverjük össze a habbal.

Béleljük ki a tepsit vagy tortaformát sütőpapírral, és öntsük bele a tésztát. 180 fokon süssük körülbelül 15 percig. Ha elkészült, várjuk meg, hogy lehűljön.

Közben elkészíthetjük a krémet: Verjük minél keményebb habbá a tejszínt és a cukrot. Egy újabb tálban keverjük össze a joghurtot, a tejszínhabot, a citrom levét és héját, valamint némi cukrot, ha nem elég édes. Lassan öntsük bele a vízzel elkevert, előkészített zselatint, és alaposan keverjük össze.

A krém felét öntsük a kihűlt tésztára (maradjon a formában!), majd tegyünk a tetejére málnaszemeket. Végül öntsük rá a maradék krémet, és a torta tetejét is díszíthetjük málnával, a tetejére még szórhatunk egy kevés citromhéjat, illetve vékony citromszeleteket.

Letakarva tegyük a hűtőbe, és pihentessük legalább három órán keresztül, de a legjobb, ha egy éjszakán át hűtjük.

Fotó: iStock.com/Anna_Shepulova

Fotó: iStock.com/Anna_Shepulova

Francia joghurttorta (Gâteau au yaourt à l’orange)

Hozzávalók

  • 3 joghurtospohár liszt
  • 2 joghurtospohár cukor
  • 2 tk. sütőpor
  • 1 pohár vaníliás joghurt
  • 4 db tojás
  • 2 tk. mandarinhéj
  • 1/2 tk. vaníliakivonat
  • 1 tk. szerecsendió
  • 3/4 joghurtospohár olaj

A mázhoz

  • 3/4 joghurtospohár porcukor
  • 2-3 ek. frissen présent mandarin

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Az őzgerinc sütőformát kenjük ki zsíradékkal.

Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a mandarinhéjat és a szerecsendiót. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat a vaníliakivonattal és a joghurttal. A „nedves” összetevőkbe lassan keverjük bele a száraz összetevőket – csomómentesen keverjük el az összeset. Öntsük bele a formába, szúrjunk a közepébe egy fogpiszkálót. Süssük 50-60 percen keresztül.

A mázhoz egy közepes tálban keverjük össze a porcukrot a frissen facsart mandarinlével. Addig adjuk hozzá ezt vagy azt az összetevőt, míg a szükséges állagot el nem érjük. Ha megsült a tészta, fogpiszkálóval még csináljunk néhány lyukat a tortába, majd kanalazzuk a tetejére az elkészült máz egy részét. Szobahőmérsékleten hagyjuk hűlni, majd amikor kihűlt, öntük a tetejére a maradék mázt, és hagyjuk, hogy megszilárduljon.