Konyha

A legfinomabb ropogós vacsora: grillezzünk halat, mert nagyon egészséges

A tengeri hal szinte minden diétás és fogyókúrás étrendben helyet kap, többek között azért, mert egészséges (ómega-3) zsírsavakat tartalmaznak, amely immunerősítő, bőrszépítő és az agyműködést segítő hatásáról ismert. Vagyis ha szeretjük az ízét, készíthetünk rendszeresen sült vagy grillezett halakat – ezek lehetnek a hét legfinomabb, ropogós vacsorái. Mutatunk néhány szuper receptet, hogy változatos is legyen!

Egészséges és nagyon finom, változatosan el lehet készíteni a tengeri halakat. Ráadásul a legtöbb diétás és fogyókúrás étrendben szerepelnek. Ha szeretjük a halat, igazán fenséges ebédet vagy vacsorát varázsolhatunk a konyhaasztalra. Mutatunk 3 szuper receptet, hogy változatosan tudjuk elkészíteni a halas finomságokat.

Grillezett halsteak

Hozzávalók

  • 1 gerezd fokhagyma passzírozva
  • 6 ek olívaolaj
  • 1 tk szárított, apróra vágott bazsalikom
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 ek apróra vágott petrezselyem
  • 2 db laposhalfilé
  • só és bors ízlés szerint
Fotó: pexels.com/Tookapic

Fotó: pexels.com/Tookapic

Elkészítés

Egy edényben keverjük össze az apróra vágott vagy fokhagymanyomóval összepasszírozott fokhagymát, az olívaolajat, a bazsalikomot, a sót és a borsot, a citromlevet és a petrezselymet. Tegyük a halfiléket egy üvegtálba vagy zárható sütőzacskóba. Öntsük a tetejére vagy a zacskóba az elkészült pácot, és takarjuk le az edényt/zárjuk be a zacskót. Egy órára tegyük be a hűtőbe, közben néha fordítsuk meg a halfiléket.

Melegítsük elő a grillt. Tegyük a rácsra a halfiléket – a fölösleges pácot nyugodtan lecsöpögtethetjük róla. Körülbelül 5 percenként megforgatva készre sütjük – ezt villával könnyen ellenőrizhetjük.

Grillezett hal fehérmártással

Hozzávalók

  • 8 db halfilé (áztassuk sós citromlében körülbelül 20 percig, majd öblítsük le)
  • olívaolaj
  • 2 csésze tej
  • 2 ek liszt
  • 1 ek vaj
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, majd tegyük bele a halfiléket. Süssük addig, amíg szép barna nem lesz mindkét oldaluk. Tegyük félre a filéket.

A mártás elkészítéséhez olvasszuk meg a vajat, majd keverjük el benne csomómentesen a lisztet – és melegítsük együtt addig, amíg kicsit meg nem barnul a keverék. Vegyük le a tűzől, és lassan adagoljuk hozzá a tejet folyamatos kevergetés közben. Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel a lisztes keveréket, közben rendszeresen keverjük, hogy ne égjen le és ne csomósodjon be. Forrás után még 1-2 percig főzzük, majd adjuk hozzá az ízlés szerinti sót és borsot.

Fotó: pexels.com/DanaTentis

Fotó: pexels.com/DanaTentis

Amikor elkészült, öntsük át a szószt egy tálba – így tálaljuk. Tegyünk belőle a halfilékre és már fogyaszthatjuk is. Ha gondoljuk, esetleg még egy kevés reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére.

Grillezett lazac paradicsommal és bazsalikommal

Hozzávalók

  • 2 gerezd fokhagyma, darált
  • 1 ek extra szűz olívaolaj
  • 1 egész lazacfilé
  • friss, apróra vágott bazsalikom
  • 2 db közepes paradicsom vékonyra szeletelve
  • só és bors ízlés szerint

Elkészítés

Melegítsük elő a grillt. Egy kisebb edényben keverjük össze alaposan az apróra vágott vagy összepasszírozott fokhagymát egy kevés sóval, majd adjunk hozzá egy kevés olívaolajat.

Készítsünk elő egy akkora fóliát, amekkorán elfér a lazacfilé. Fújjunk rá sütőolajat. Tegyük rá a lazacot a bőrével lefelé, a tetejét pedig kenjük be a fokhagymás keverékkel. Szórjunk a tetejére bazsalikomot. Tegyük a tetejére a paradicsomszeleteket, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.

Tegyük a lazacot fóliával együtt a grillre, és süssük körülbelül 10–15 percig, amíg a halfilé omlós nem lesz. Egy nagyobb spatula segítségével tegyük a lazacfilét a fóliáról egy tálra, és szórjuk meg a tetejét még bazsalikommal.