Konyha

Zöldborsóból is főzhetünk izgalmas ételeket

Nemsokára lehet már kapni a finom friss, zsenge zöldborsót. Érdemes a tervezettnél többet venni belőle, mert pucolás közben biztos, hogy megeszegetjük a felét.

Ha zöldborsó, akkor leves vagy főzelék jut először eszünkbe, pedig ennél sokkal többféle formában használhatjuk fel. A cukorborsót a kertekben korán el lehet vetni, s amennyiben szép a tavasz, hamar virágba borulnak és termést hoznak a növények. Ha leszedtük – vagy héjastul vettük meg a piacon –, akkor az éretlen, zsenge, apróbb szemeket nyersen is elfogyaszthatjuk. A megmosott héjával együtt főzve még ízletesebb ételt kapunk a maradékból. A vetőborsónál már más a helyzet, az hamar nagy szemeket hoz, és nem annyira édes, ezt is lehet frissen fogyasztani, de élvezeti értéke kisebb. Ha nem esszük meg azonnal, a frissen kifejtett borsót le is fagyaszthatjuk, de meg is száríthatjuk – eredetileg amúgy is így fogyasztották eleink. Ez utóbbi esetben kapjuk meg az oly jól ismert felesborsót, vagy a speciális szárazborsó-fajtából készített sárgaborsót, ami kiváló fehérjeforrás akármelyik évszakban.

Mire használjuk a borsót?

Kevesen tudják, de rengeteg termesztett borsó kerül megszárítva az állatok takarmányába, ledarálva. Ezenkívül létezik borsóliszt és borsókorpa, sőt borsókolbász is. Ezen túl a növény zöldtakarmányként és zöldtrágyázáshoz is felhasználható. A korábbi évszázadokban a száraz borsót pürének főzték meg, de mára inkább fagyasztva szeretjük, és főzeléket vagy levest főzünk belőle. A zöld szemekből készített liszt nagyszerűen használható a gluténmentes receptekhez, magas fehérjetartalmánál fogva egészséges kenyér, tészta vagy épp krémleves készíthető belőle. A frissen szedett, zsenge cukorborsónak és a mangetout fajtának a hüvelyét is el lehet nyugodtan fogyasztani, csak a két végét kell lecsípni: salátákban, zöldköretekben, wokételekben találkozhatunk vele ebben a formában.

Fotó: iStock.com/YelenaYemchuk

Fotó: iStock.com/YelenaYemchuk

Miért egészséges?

A zöldborsó nemcsak fehérjében gazdag, de B1-, B2- és C-vitaminban is. Szénhidráttartalma magas, kalóriában nagyjából a krumplival egyenértékű. Gazdag esszenciális aminosavakban, karotinban, foszforban, káliumban, vasban, cinkben és rézben is. Ahogy a legtöbb hüvelyes növény, a borsó is gazdag fitoösztrogénekben, azok az állatok, amelyek nagy mennyiségben kapták az érett szemeket, nem voltak fogamzóképesek. Mi, emberek persze nem eszünk ennyit belőle, ezért nem érvényesül linamarin nevű hatóanyaga sem, amiből cián szabadulhat fel.

Különleges borsós recept: borsósült

Szükségünk lesz hozzá negyedkilónyi friss zöldborsóra, amit pár percig főzzünk elő sós vízben. Vegyünk elő 10 dkg sárgaborsólisztet, keverjük össze egy kis sóval, őrölt római köménnyel, egy csipetnyi sütőporral, és a zöldborsó főzővizéből adjunk hozzá pár kanálnyit. Palacsintatészta sűrűségű elegyet kapunk, amit gazdagítsunk a leszűrt borsószemekkel. Forró olajba kanalazzunk belőle egy-egy adagot, és süssük aranyszínűre. Itassuk fel a felesleges olajat, aztán apróra vágott mentával díszítsük, és mártás mellé tálaljuk.

Fotó: iStock.com/malyugin

Fotó: iStock.com/malyugin

Ízletes borsólevesek

A dinszelt hagymára rádobott borsót nem muszáj a szokásos módon elkészítenünk. Felönthetjük például húslevesalaplével, majd aprított mentával és mandulatejjel gazdagítva összeturmixoljuk krémlevessé. Turbolyával és tejszínnel is remekül működik ugyanezzel a módszerrel, de tehetünk bele sajtot, krumplit vagy épp zabpelyhet vagy curryt is.

Vegán főétel: borsópalacsinta

Puha, kiváló állagú palacsintákat süthetünk száraz sárgaborsó felhasználásával. Egy bögrényit használjunk belőle, amit áztassunk be, majd turmixgépben pürésítsünk. Adjunk hozzá 3 evőkanál tápiókakeményítőt, egy kávéskanál fokhagymaport, sót, fűszereket és 6 deciliter vizet. Keverjük csomómentesre – ha kell, lehet turmixolni is –, és a szokásos módon süssünk belőle palacsintákat olajban, de alacsony lángon, nem forró olajban. A kész palacsintákba tekerjünk sós tölteléket, párolt zöldségeket, gazdagítsuk szószokkal, majonézzel, variáljuk bátran.