Konyha

Néhány trükk, ha szeretnénk isteni tortákat készíteni

Sokszor mondják, hogy minden csak gyakorlás kérdése, és ez többnyire valóban így van, igaz például a tortakészítést illetően is. Ha úgy érezzük, nincs türelmünk kivárni, míg hosszú évek tapasztalata és gyakorlata igazi konyhai rutinná válik, akkor sem kell csalódottan hátradőlnünk, és feladnunk a reményt, hogy isteni sütemények kerüljenek ki a kezeink közül. Hoztunk néhány pofonegyszerű trükköt, amivel azonnal szintet léphetünk a konyhában!

Olvassuk át a receptet

Bagatellnek tűnik, de valóban fontos, hogy mindig végigolvassuk a receptet, nemcsak a sütés-főzés előtt, hanem már azelőtt, hogy nekiállnánk a tervezésnek, bevásárlásnak. Hiába visszük haza ugyanis a hozzávalóknál felsorolt minden összetevőt, ha csak a recept közepén derül ki, hogy például cukorhőmérőre is szükségünk lenne hozzá, ami pedig nem minden háztartás alapfelszerelése. Tehát a lényeg: legyünk alaposak már a tervezési fázisban is!

Fotó: iStock.com/SergeyNazarov

Fotó: iStock.com/SergeyNazarov

Jól béleljük ki a tortaformát

Mikor kibéleljük a tortaformánkat sütőpapírral, soha ne gyűrjük bele csak úgy a tortaforma aljába a papírt, mindig vágjuk méretre, hogy a süteményünknek oldalt is szép formája legyen. Apróságnak tűnhet, de vannak helyzetek, amikor a torta szépsége is számít.

Megfelelő méretű tortaformát válasszunk

A recept elején szinte mindig feltüntetik, hogy hány cm átmérőjű formára lesz szükségünk, azonban ha nincs egy nagyobb süteménykészítő készletünk otthon, könnyen lehet, hogy csak egy lehetőségünk van. Ilyenkor a szemünk csak úgy átsiklik ezen a soron, hiszen abban sütjük a tortát, ami van otthon. Igen ám, de ez hatással lehet a végeredményre is, és nem csak esztétikai szempontból. Ha túl kicsi formát használunk, nagyon sokáig tart majd a sütés, és még akkor is előfordulhat, hogy a torta közepe nyers marad. Ha pedig túl nagy? A tortánk lapos lesz és kiszárad. Szóval nincs mese, vagy szerezzünk be többféle méretű tortaformát, vagy a megfelelő mérethez keressünk receptet.

Ha elfogy a vaj…

A boltban válogatva úgy rémlik, hogy van még otthon vaj, ezért most inkább nem veszünk, de otthon a hűtő előtt állva könnyen lehet, hogy már bánni fogjuk, hogy így döntöttünk. Ezért az egyik első szabály, hogy ha nem vagyunk benne biztosak, hogy elegendő van belőle, akkor inkább vegyünk még, legalább lesz okunk újra sütni. Ha azonban mégis elszámoltuk magunkat, és kifogytunk a vajból, nyugodtan helyettesítsük más, növényi zsiradékkal, pl. napraforgóolajjal. A tejet, tejfölt vagy tejszínt is tetszés szerint helyettesíthetjük egymással, sőt még a kávétejszín is bevethető, ha minden kötél szakad. Ha pedig a lisztből fogytunk ki, de van otthon étkezési keményítő, akkor pótoljuk azzal a hiányt, a végeredményen nem fog érződni a különbség.

Fotó: iStock.com/KateSmirnova

Fotó: iStock.com/KateSmirnova

Legyünk türelmesek

Mert a jó munkához idő kell, így ahhoz, hogy tökéletes, krémes állagot érjünk el vajból és cukorból, bizony még a robotgépnek is több időre van szüksége egy percnél. Ha van állványunk is hozzá, akkor szerencsére csak elég elindítanunk, és nagyjából 8 perc múlva megnéznünk, hogy feloldódott-e a cukor, kifehéredett és elég habos lett-e a vaj. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy tökéletes textúrájú legyen a krém a süteményünkben, így várjuk ki szépen türelmesen.

Olvasszuk ki időben a vajat

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy csak akkor jutott eszébe, hogy ki kellene vennie a vajat a hűtőből, amikor már használni szerette volna. Ilyenkor általában bedobjuk a mikróba és pocsolyává olvasztjuk, ami nem a legjobb döntés. Jó taktika lehet azonban, ha helyette a cukrot tesszük be a mikróba megolvadni, amely szépen megoldja a problémánkat, hiszen a cukor hője finoman meglágyítja a vajat.

A sütési idő nem törvény

A sütési időre inkább csak tekintsünk úgy, mint egy iránymutatásra, és állítsuk mindig 5-10 perccel kevesebbre az időzítőnket. Inkább ellenőrizzük, és tegyük vissza még egy kicsit, mint hogy túlsüljön, hiszen azon már nem tudunk segíteni.