Konyha

5 + 1 egészséges és finom zöld smoothie, nem csak fogyókúrázóknak

A zöldségek jótékony egészségügyi hatásáról sokat hallunk, olvasunk, viszont vannak, aki nem szeretnek salátákat enni, a zöldséget köretnek tekintik, a gyümölcsöt esetleg nasinak – már ha eszükbe jut néhanapján venni. Többek között nekik is jól jöhet néhány egyszerű recept, amivel megkönnyíthetik maguknak a zöldség- és gyümölcsbevitelt. Ezáltal is sokat téve az egészségükért és a szépségükért. Mutatjuk, íme 5 + 1 egészséges és nagyon finom zöldségsmoothie, nem csak fogyókúrázóknak.

Mielőtt beledobálnánk a hozzávalókat a turmixgépbe, néhány jótanács:

1. Előbb mindig a kimért folyadékot (vizet) öntsük a keverőedénybe, hogy a pengék könnyebben mozoghassanak. És csak ez után tegyük bele a feldarabolt zöldségeket, gyümölcsöket.

2. Lassan kezdjük a turmixolást. Előbb alacsonyabb fordulatszámon forogjanak a pengék, hogy szét tudják vágni a nagyobb darab zöldségeket, gyümölcsöket. Majd emeljük a fordulatszámot, és így lesz tökéletesen pürés, pépes a keverőedény tartalma.

3. Tegyünk bele jeget. Túl híg lett a turmix? Túl sok a víz vagy a kókusztej? Semmi baj: csak dobjunk hozzá néhány darab jégkockát, és turmixoljuk hozzá azt is – besűríti ugyanis a smoothie-nkat.

Mangó és lime smoothie

Hozzávalók

  • 2 evőkanál friss lime-dzsúsz
  • 2 pohár szárított és apróra vágott spenót
  • 1 1/2 pohár fagyasztott mangó
  • 1 pohár zöld szőlő

Elkészítés

Keverjük össze a lime-dzsúszt ½ pohár vízzel, a spenóttal, a mangóval és a szőlővel a turmixgépben. Pürésítsük simára, körülbelül 1 perc alatt elkészül. Ha szükséges, keverjünk hozzá még egy kevés vizet. A hűtőben tároljuk.

Fotó: iStock.com/SKunevski

Fotó: iStock.com/SKunevski

Spenótsmoothie avokádóval és almával

Hozzávalók

  • 1 1/2 pohár almalé
  • 2 pohár szárával együtt apróra vágott spenót
  • 1 darab apróra vágott alma (héjával együtt)
  • 1/2 darab avokádó ugyancsak apróra vágva

Elkészítés

Az almalét, a spenótot, az almát és az avokádót mixeljük össze a turmixgépben. Amikor már eléggé pépes, adjunk hozzá még körülbelül 1 dl vizet, majd keverjük újból jól össze. Hűtőben tároljuk.

Kelkáposzta-smoothie ananásszal és banánnal

Hozzávalók

  • ½ pohár kókusztej
  • 2 pohár szárított és felaprított kelkáposzta
  • 1½ pohár apróra vágott ananász
  • 1 darab érett banán apróra vágva

Elkészítés

Keverjük össze a kókusztejet ½ pohár vízzel, majd adjuk hozzá a káposztát, az ananászt és a banánt. Pépesítsük simára, majd adjunk hozzá még több vizet, ha szükséges. Hűtve tároljuk.

Spenótos-szőlős-kókuszos smoothie

Hozzávalók

  • 1 pohár mag nélküli zöld szőlő
  • 1 pohár bébispenót
  • 1/2 pohár jég
  • 1/4 pohár kókusztej

Elkészítés

Tegyük a szőlőt, a spenótot, a jeget és a kókusztejet a turmixgépbe, és keverjük egészen addig, amíg sima és habos nem lesz. Hűtve tároljuk.

Fotó: iStock.com/sc0rpi0nce

Fotó: iStock.com/sc0rpi0nce

Kelkáposztás almasmoothie

Hozzávalók

  • 3/4 pohár felaprított kelkáposzta
  • 1 kisebb szárzeller apróra vágva
  • 1/2 darab banán
  • 1/2 pohár almalé
  • 1/2 pohár jég
  • 1 evőkanál friss citromlé

Elkészítés

Helyezzük el a kelkáposztát, a zellert, a banánt, az almalevet, a jeget és a citromlevet egy turmixgépben, majd keverjük alaposan, amíg sima, pépes és habos nem lesz. Hűtve tároljuk.

Szuper zöld smoothie

Hozzávalók

  • 1 pohár jeges víz
  • 3/4 pohár friss spenót
  • 1 darab szárzeller apróra vágva
  • 1 darab kivi meghámozva, felszeletelve
  • 1/2 zöld alma apróra vágva
  • 1/2 zöld körte felaprítva
  • 1/2 uborka meghámozva, apróra vágva
  • 1/2 avokádó húsa
  • 8-10 darab jégkocka

Elkészítés

Az összes összetevőt tegyük bele egymás után a turmixgépünkbe. Zárjuk le a tetejét, és keverjük jó alaposan, körülbelül 45–60 másodpercen keresztül. Hűtve tároljuk – ha marad belőle.