Konyha

Zöldséggel és gyümölccsel teli receptek, amelyeket a gyerekek is szívesen esznek majd meg

A gyerekeket nagyon nehéz rávenni arra, hogy megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak – ritka az olyan lurkó, aki szereti az ízét, és még ritkább, aki nem túrja a tányérja szélére, ha elé tesszük. Ezekkel a receptekkel viszont rávehetjük őket arra, hogy megegyék a fejlődésükhöz megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt.

Turmixok minden mennyiségben

Arra figyeljünk, hogy ha turmixot csinálunk a gyereknek, olyat készítsünk, amiben az édes íz dominál – mindenképpen legyen benne banán vagy valamilyen más édes gyümölcs, ami elnyomja a zöldségek ízét! Így viszont ügyesen belecsempészhetjük a gyerek napjába a vitaminokat, és még ízleni is fog neki. Egy ajánlott recept:

  • egy banán
  • öt szem eper
  • fél narancs
  • négy-öt levél spenót
  • egy-két kis darab brokkoli

Az egészet tömjük bele a turmixgépbe, tegyünk hozzá ízlés szerint vizet, esetleg valami egészséges édesítőszert, és turmixoljuk össze.

Fotó: Unsplash/ Xochi Romero

Fotó: Unsplash/ Xochi Romero

Szivárványos sült zöldségek

Sokszor a tálaláson múlik, hogy a gyerek megeszi-e a zöldségeket – minél színesebb és vidámabb a tányérja, annál jobb! Ezért úgy készítsünk sütőben sült zöldségeket, hogy minden színűből válasszunk egyet, sózzuk és fűszerezzük, majd a szivárvány színei szerint rendezzük el. Így sokkal vidámabb lesz az összhatás, a gyerek pedig ki is választhatja magának, hogy melyik szín a kedvence.

Brokkolis sült rizs

Még egy módja, hogy trükközzünk a zöldségekkel, ha felismerhetetlenné tesszük őket: ebben a receptben például a brokkoli olyan apró darabkákra van vágva, hogy nem lehet megkülönböztetni a rizstől.

Hozzávalók:

  • 3 csészényi apróra vágott brokkoli
  • 3 csészényi főtt barna rizs
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • fél csésze apróra vágott hagyma
  • 2 fej összenyomott fokhagyma
  • 1 csésze fagyasztott borsó
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 tojás
  • fél csésze apróra vágott metélőhagyma

A szezámolajon pirítsuk meg a hagymákat, nagyjából fél perc kevergetés után adjuk hozzá a brokkolit. Egy-két percig együtt pirítsuk őket, majd mehet hozzájuk a rizs is. 2-3 percnyi pirítás után hozzáadhatjuk a többi hozzávalót, majd újabb 2-3 perc után csináljunk a serpenyő közepén egy kis helyet a tojásnak. Ide öntsük a korábban már felvert tojást, és keverjük össze a rizses masszával. Sóval és borssal ízesítsük még, és lehetőleg melegen tálaljuk.