Turmixok minden mennyiségben
Arra figyeljünk, hogy ha turmixot csinálunk a gyereknek, olyat készítsünk, amiben az édes íz dominál – mindenképpen legyen benne banán vagy valamilyen más édes gyümölcs, ami elnyomja a zöldségek ízét! Így viszont ügyesen belecsempészhetjük a gyerek napjába a vitaminokat, és még ízleni is fog neki. Egy ajánlott recept:
- egy banán
- öt szem eper
- fél narancs
- négy-öt levél spenót
- egy-két kis darab brokkoli
Az egészet tömjük bele a turmixgépbe, tegyünk hozzá ízlés szerint vizet, esetleg valami egészséges édesítőszert, és turmixoljuk össze.
Fotó: Unsplash/ Xochi Romero
Szivárványos sült zöldségek
Sokszor a tálaláson múlik, hogy a gyerek megeszi-e a zöldségeket – minél színesebb és vidámabb a tányérja, annál jobb! Ezért úgy készítsünk sütőben sült zöldségeket, hogy minden színűből válasszunk egyet, sózzuk és fűszerezzük, majd a szivárvány színei szerint rendezzük el. Így sokkal vidámabb lesz az összhatás, a gyerek pedig ki is választhatja magának, hogy melyik szín a kedvence.
Brokkolis sült rizs
Még egy módja, hogy trükközzünk a zöldségekkel, ha felismerhetetlenné tesszük őket: ebben a receptben például a brokkoli olyan apró darabkákra van vágva, hogy nem lehet megkülönböztetni a rizstől.
Hozzávalók:
- 3 csészényi apróra vágott brokkoli
- 3 csészényi főtt barna rizs
- 1 evőkanál szezámolaj
- fél csésze apróra vágott hagyma
- 2 fej összenyomott fokhagyma
- 1 csésze fagyasztott borsó
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 tojás
- fél csésze apróra vágott metélőhagyma
A szezámolajon pirítsuk meg a hagymákat, nagyjából fél perc kevergetés után adjuk hozzá a brokkolit. Egy-két percig együtt pirítsuk őket, majd mehet hozzájuk a rizs is. 2-3 percnyi pirítás után hozzáadhatjuk a többi hozzávalót, majd újabb 2-3 perc után csináljunk a serpenyő közepén egy kis helyet a tojásnak. Ide öntsük a korábban már felvert tojást, és keverjük össze a rizses masszával. Sóval és borssal ízesítsük még, és lehetőleg melegen tálaljuk.