Konyha

Nem fogyott el az összes húsvéti sonka? 3 recept, amihez felhasználhatjuk a maradékot

Valószínűleg az elmúlt napokban sokaknál roskadozott az étkezőasztal a húsvéti sonkától és egyéb finomságoktól, és nem kizárt, hogy még most is bőven akad belőle a hűtőben. Persze kitolhatjuk a húsvéti lakomázást, és ehetjük továbbra is retekkel, hagymával, tojással a sonkát, ám ha egy kis változatosságra vágyunk, próbáljuk ki az alábbi recepteket.

Tejszínes-sonkás spagetti

Hozzávalók

  • 30 dkg füstölt sonka
  • fél kg spagetti tészta
  • 30 dkg sajt
  • 5-6 dl tejszín
  • olaj
  • só, bors

Elkészítés

Főzzük ki a tésztát a szokott módon, közben pedig kockázzuk fel a megmaradt sonkát. Egy lábasban forraljunk kis mennyiségű olajat, majd dobjuk bele a sonkakockákat, és pirítsuk meg őket. Öntsük fel a főzőtejszínnel, fűszerezzük ízlés szerint, majd keverjük hozzá a tésztát is. Reszeljük le a sajtot, és ezt is forgassuk bele a tésztába. Petrezselyemmel tálaljuk.

Fotó: iStock.com/Vrabelpeter1

Fotó: iStock.com/Vrabelpeter1

Sajtos-sonkás cukkinihajó

Hozzávalók

  • 4 cukkini
  • 20 dkg sonka
  • 100 g csemegekukorica
  • 5 dkg sajt
  • 1 doboz tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Elkészítés

Vágjuk hosszában félbe a cukkiniket, és kanalazzuk ki a húsukat. Pároljuk meg őket sós vízben néhány perc alatt. A fokhagymákat nyomjuk össze, szórjuk meg sóval, majd ezzel a péppel kenjük át a cukkinik belsejét. A felkockázott sonkához keverjük hozzá a csemegekukoricát, a reszelt sajtot és a fűszereket, majd töltsük meg vele a cukkiniket. Tegyük a hajókat vajjal kikent tepsibe, öntsük le őket tejföllel, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg őket.

Sonkás szendvicskrém

Hozzávalók

  • 50 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg kaliforniai paprika
  • 15 dkg sajtkrém
  • egy csipet csípős paprika
  • 1 vöröshagyma
  • 2-2 ek. mustár és ketchup
  • 1 dkg majonéz
  • só, bors
  • olaj

Elkészítés

Olajon pirítsuk meg a vöröshagymát, majd főzzük össze a ketchuppal, a mustárral és a csípős paprikával. Aprítsuk fel a sonkát és a paprikát, keverjük össze a majonézzel, a sajtkrémmel, majd fűszerezzük ízlés szerint, és dolgozzuk össze a kihűlt hagymás keverékkel.