Konyha

Konyhai trükkök és praktikák, nem csak kezdő szakácsoknak

Hiába tudunk már számos trükköt és praktikát a főzéssel kapcsolatban, mindig keressük a megoldást, hogyan lehetne még egyszerűbben, praktikusabban megoldani a főzést vagy a konyhai takarítást, tárolást. Arról nem is beszélve, hogy sokszor nem is gondoljuk, konyhai készletünk milyen rengeteg lehetőséget rejt. Ehhez mutatunk most néhány pofonegyszerű trükköt, amelyek biztosan megkönnyítik az életünket, és segítségükkel még időt is spórolhatunk.

Steakburgonya egyszerűen

Vannak eszközök, amelyek bár nagyon praktikusak és sokunk konyhájában megfordulnak, hajlamosak vagyunk csak arra az egy dologra használni őket, amikre a nevük szerint készültek. Pedig egy kis kreativitással jóval sokoldalúbb eszközökké válhatnak. Itt van például az almaszeletelő, amit az alma mellett nyugodt szívvel használhatunk burgonyához is, így egy pillanat alatt tudjuk gerezdekre vágni a krumplit, és már készülhet is az isteni steakburgonya.

Fotó: iStock.com/IgorDutina

Fotó: iStock.com/IgorDutina

A fogselyemtrükk

A tortasütés nem egyszerű műfaj, főleg, ha egy kicsit összetettebb, krémmel töltött változatot választunk. Ha sikerül is a tökéletes piskótát megsütnünk, amely szép aranybarna, ráadásul kellőképpen fel is emelkedik, akkor jön csak a legnehezebb rész, hiszen ketté kell vágnunk, anélkül hogy megsérülne bármelyik fele. Ilyenkor érdemes előkapni egy doboz fogselymet, és azzal elvágni a kellő vastagságúra. Mivel a fogselyem vékony, mégis éles, sokkal egyszerűbb lesz így a művelet, mint egy nagyobb késsel. Később, a torta felszeletelésekor is használhatjuk, így garantáltan könnyebb lesz szép, szabályos szeleteket vágni.

Hogy ne barnuljon meg a banán

Igazán apróságnak tűnhet, mégis működik. Miután megvettünk egy egész fürt banánt, általában nem esszük meg az összeset aznap vagy a következő napon, ha azonban túl sokáig tároljuk, bizony hamar megbarnul. Ha szeretnénk, hogy tovább maradjon érett, és ne barnuljon meg olyan gyorsan, érdemes a banán nyelét alufóliába csavarni, így tovább megőrzi majd frissességét.

Alma és burgonya egy helyen

Ha nem szeretnénk, hogy a kamrában tárolt burgonya hamar csírázni kezdjen, van egy pofonegyszerű megoldás: egyszerűen tegyünk be melléjük egy almát is, így egy kicsit tovább tudjuk megelőzni a csírázást.

Fotó: iStock.com/funkybg

Fotó: iStock.com/funkybg

Muffinsütő trükk

Régóta tudjuk már, hogy a muffinsütő az egyik legsokoldalúbb konyhai eszközünk, hiszen mindamellett, hogy isteni süteményeket készíthetünk benne, számos más dologra is használhatjuk. Tegyünk az aljába sonkát, üssünk bele tojásokat, és pár perc alatt zamatos finomságot kapunk a sütőből, de ha inkább jégkrémszendvicset készítenénk, ahhoz is remekül használható. Nem kell más, csak két keksz közé egy gombóc fagylalt, és mehet is az egész a fagyasztóba. Rövid idő alatt kreatív desszertet kapunk, amely tökéletes lehet egy kerti sütögetésre, vagy a gyerekek szülinapi zsúrjára is. Ha pedig egy nagy kancsó limonádét szeretnénk lehűteni, akkor tegyünk a formába citromkarikákat, öntsünk rá egy kis vizet, és néhány óra fagyasztás után kész is a citromos jégkocka.

Reszelő nem csak sajthoz

Sok sütemény receptjében találkozhattunk a megfogalmazással, hogy morzsoljunk össze egy kevés vajat vagy margarint, és adjuk a keverékhez. Igen ám, de ez általában azzal jár, hogy teljesen összemaszatoljuk magunkat, és mielőtt folytatni tudnánk a sütést, hosszasan törölgetnünk kell a kezünket. Ha szeretnénk ezt megelőzni, egyszerűen vegyük elő a sajtreszelőt, és reszeljük le a hűtőből kivett vajat, így biztosan sokkal könnyebb lesz vele tovább dolgozni, mint ha megpróbálnánk a kezünkkel összemorzsolni.