Konyha

5 gyors, nagyszerű fogás leveles tésztából

Ha kevés időnk van ételt varázsolni az asztalra, a mélyhűtött leveles tészta lesz az egyik legjobb barátunk. Csak elő kell venni, hagyni kiengedni, és az alkotásoknak már csak a fantáziánk szabhat határt.

Almás pite másképp

A szokásos, egy darabban sütött, majd kockákra vágott almáspite helyett próbáljunk ki valami újat. Egy csomag kiengedett leveles tészta segítségével kis falatnyi süteményeket gyárthatunk, amik magukba zárják az almás sütemény minden finom ízét, ám sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészülnek. A tésztát vágjuk háromszögekre, és kenjük meg két evőkanálnyi olvasztott vajjal. Ezek után szórjuk meg két teáskanál fahéj és 10 dkg cukor keverékével, majd kicsit hagyjuk a deszkán. Két almát hámozzunk meg, vágjunk fel vékony szeletekre. Mindegyik tésztaháromszögre helyezzünk belőlük, és máris jöhet a kiflivé tekerés. Egy evőkanálnyi vajat olvasszunk még meg, hogy a sütőpapíron sorakozó almás falatok tetejét megkenjük vele, aztán mehet az egész a sütőbe 15 percre.

Pizza leveles tésztából

Ha nincs időnk vagy kedvünk pizzatésztát gyúrni, vagy csak kipróbálnánk valami újat, készítsünk pizzát leveles tésztából! Először sütőpapírra kell halmoznunk két darab, csíkokra vágott kaliforniai parikát és egy fej hagymát, majd szórjuk meg kakukkfűvel és egy kis olívaolajjal. Alacsony hőfokon süssük őket fél órán át. Eközben nyújtsuk ki a leveles tésztát, és vágjunk belőle 4 téglalapot, amiknek nyomkodjunk kis peremeket is, majd tegyük őket a hűtőbe fél órára. Ha kivettük, a sült paprikát a hagymával együtt tegyük a négyzetekre, szórjuk meg őket olívabogyóval, petrezselyemzölddel, 4 darab, karikákra vágott paradicsommal, és mozzarella-darabokkal. Ízesíthetjük kicsit olaszosan oregánóval és bazsalikommal is, de anélkül is finom. Az olívaolajjal meglocsolt „pizzákat” 25 percig süssük.

Fotó: iStock.com/zi3000

Fotó: iStock.com/zi3000

Látványos vendégváró: virslis fonat

Felszeletelve vagy egyben hagyva is nagyszerűen néz ki, minden vendégünk elhűlve kérdezi majd, hogy csináltuk. Nos, kell hozzá egy csomag leveles tészta, amit hosszában magunk elé teszünk, és mintha hajat fonnánk, kés nélkül elosztjuk három részre. A középső területre  20 dkg sajtot és hat virslit rakosgatunk felszeletelve, majd mehet rá 10 dkg olajon sütött, felkarikázott mogyoróhagyma és csemegeuborka is. Némi fűszerezés és mustár hozzáadása után a tészta széleit bevagdosva ráfonjuk azokat a töltelékre. Ha kész, a tetejét kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg szezámmaggal vagy más magokkal. Alacsony lángon 25 perc alatt készre süthetjük. A gyerekek alig bírják majd kivárni, míg az illatos csemege hűl annyit, hogy szeletelhető legyen!

Körte és sajt egybecsomagolva

A világ legegyszerűbb receptje, ami mégis elvarázsol különleges ízével. A leveles tésztát vágjuk ketté, és szeleteljünk mindkét felére 25 dkg camembert sajtot, két körtét, majd szórjuk meg négy teáskanálnyi cukorral. Hajtsuk batyuvá az egészet, vigyázva, hogy ne maradjanak rések, majd kenjük meg felvert tojással őket. Alacsony lángon 25 perc alatt süssük készre, de vigyázzunk a forró, olvadt sajttal, fogyasztás előtt kicsit pihentessük!

Fotó: IStock.com/SceneNature

Fotó: IStock.com/SceneNature

Kosárka tele minden jóval

Zárjuk a sort egy isteni finom édességgel! A szokásos egy csomagnyi leveles tésztánk mellett szükségünk lesz hozzá 3 tojásra, 3 dl tejre, egy kis vajra, vanília-aromára vagy 1 vaníliarúdra, 8 dkg cukorra, 20 dkg áfonyára, 2,5 dkg kukoricakeményítőre és egy evőkanálnyi porcukorra. A tésztából szaggasunk hatcentis átmérőjű köröket, ha minden jól megy, akkor 24 darabot kell kapnunk. Fogjunk egy ötcentis kiszúrót, és a 24-ből 18-nak vágjuk ki a közepét. Igazi matematikai feladvány, így nyugodtan segíthet a számolni tanuló gyerkőc vagy unoka is az elkészítésében. Maradt tehát 6 darab teljes körünk, ezeket szurkáljuk meg, és kenjük meg felvert tojásfehérjével. Tegyünk mindegyikre tésztagyűrűt, kenjünk ismét, és egyszerűen építsünk kosarat a gyűrűk segítségével. A legfelsőt  tojássárgája és víz keverékével kenjük meg, majd 10 perc alatt süssük készre őket.

Eközben készítsük el a beléjük való krémet: a tejet forraljuk fel a vaníliával és a cukorral, keverjük hozzá a keményítőt és végül 2 tojássárgáját. A 2 darab tojásfehérjéből a porcukorral verjünk gyorsan habot, és a már nem bugyogó krémbe keverjük bele. Kicsit hagyjuk hűlni a krémet, aztán mehet a kosarakba, felváltva az áfonyával.