Konyha

Készítsünk müzlit házilag – íme 3 szuper recept

A müzli egészséges, különösen, ha hozzáadott cukor nélkül készül. Az üzletekben különféle ízesítésű szeletek közül választhatjuk ki a számunkra legszimpatikusabbat. Vagy elkészíthetjük otthon is – így biztos, hogy olyan ízű lesz és olyan hozzávalók kerülnek bele, amit szeretünk, ami beleillik az étrendünkbe. Készítsünk müzlit házilag – íme 3 szuper recept segítségképpen.

Eleinte volt a müzli – kis tálba öntöttük, adtunk hozzá tejet, majd jóízűen bekanalaztuk reggelire az egészet. Eztán jelentek meg az üzletek polcaink a különféle müzliszeletek, amikhez már nem kell tejet adni, viszont a táskánkból bármikor előhúzhatjuk, ha megéheztünk – finomak és egészségesek, különösen, ha hozzáadott cukor nélkül készülnek. És ha nem találunk a boltban az ízlésünknek megfelelőt, otthon is elkészíthetjük a sajátunkat – ráadásul olyan ízben és olyan hozzávalókkal, amit szeretünk, és persze ami beleillik az étrendünkbe. Mutatunk ehhez egy kis segítséget: íme 3 szuper recept!

Svájci parasztok étele

A müzli egy régi svájci kásaféle, valójában népi eledel, amelyet eredetileg svájci parasztok fogyasztottak. Dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner svájci orvos újította fel a müzlievés tradícióját az 1900-as évek elején. A müzli eredetileg csak gabonafélékből, aszalt gyümölcsökből, dióból, tejszínből, joghurtból vagy tejből, illetve mézből és almából állt – olvasható a Wikipédián, ahogyan az is, hogy a legjobb az egészségünknek, ha kevés hozzáadott cukrot teszünk a müzlinkbe, vagy ha egyáltalán nem is cukrozzuk.

Csokis-cseresznyés müzliszeletek

Hozzávalók

  • 2 csésze zab
  • 1/2 csésze quinoa
  • 1/2 csésze chiamag
  • 1/2 csésze szeletelt mandula
  • 1/2 csésze aszalt cseresznye
  • 1/2 csésze apróra vágott étcsokoládé
  • 3/4 csésze mandulavaj
  • 1/3 csésze méz
  • 2 evőkanál aprított aszalt szilva

Elkészítése

Egy nagy tálban keverjük össze a zabot, a quinoát, a chiamagot, a mandulát, a cseresznyét és az étcsokoádét. Egy kisebb serpenyőben alacsony hőfokon olvasszuk meg a mandulavajat. Keverjük hozzé a mézet, egy kevés kókuszolajat és sózzuk ízlés szerint. Alkalmankántt megkeverve addig melegítjük, amíg egységes, sima nem lesz. Keverjük hozzá az aszalt szilvát is.

Öntsük a mandulavajas keveréket a zabos keverékünkre, és keverjük össze a kettőt. Egy tálcát béleljünk ki sütőpapírral és arra helyezzük a masszából formázott szeleteket. Takarjuk le és tegyük hűtőbe – körülbelül egy óra múlva fogyasztható. És legfeljebb 3 hétig tárolhatjuk a hűtőben, ha nem ennénk meg néhány nap alatt az összeset.

Fotó: iStock.com/AlexPro9500

Fotó: iStock.com/AlexPro9500

Csokis-kókuszos müzliszelet

Hozzávalók

  • 4 evőkanál kókuszvaj
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 5 evőkanál agavészirup vagy barnarizsszirup (vagy méz, ha nem vagyunk vegánok)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • egy csipet só
  • 1/2 csésze cukrozatlan kókuszreszelék
  • 1 és 1/2 csésze puffasztott barna rizs gabonapehely
  • 1 1/2 csésze gyors zab (gluténmentes, ha szükséges)
  • étcsokoládé-darabok ízlés szerint

Elkészítése

Egy fazékban melegítsük fel a kókuszvajat, a kókuszolajat és a szirupot/mézet. Addig kevergessük közepes lángon, amíg lassan forrni nem kezd. Ekkor adjuk hozzá a vaníliakivonatot, sózzuk ízlés szerint, majd melegítsük még körülbelül 2 percig.

Vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a kókuszreszeléket, a puffasztott rizst és a zabot. A kész masszát öntsük egy négyzet alakú tepsibe, egyengessük el, majd szórjuk meg a csokidarabokkal. Ezeket is egyengessük el rajta, majd takarjuk le és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre. Ekkor már vághatunk belőle négyzeteket vagy rudakat. Légmentes műanyag dobozban tároljuk.

Fotó: iStock.com/undefinedundefined

Fotó: iStock.com/undefinedundefined

Kókuszos-mazsolás müzliszelet

Hozzávalók

  • 1/2 csésze (125 ml) méz
  • 1/4 csésze barnacukor/édesítő
  • 125 g vaj
  • 3 csésze zab
  • 1 csésze puffasztott rizs
  • 1 csésze mazsola
  • 1/2 csésze apróra vágott aszalt sárgabarack vagy datolya (esetleg étcsokoládédarabok)
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • 1/4 csésze tökmagmag vagy napraforgómag vagy szezámmag

Elkészítése

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (vagy 160 fokosra, ha légkeveréses).

Kenjünk ki egy tepsit és béleljük ki sütőpapírral. Egy edényben közepes lángon melegítsük és keverjük össze a mézet, a cukrot és a vajat. Főzzük és keverjük el egyenletesen körülbelül 2-3 percig, amíg a vaj és a cukor meg nem olvad teljesen. Forraljuk fel a masszát és főzzük még 2 percig, vagy amíg a szirup be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről.

A megmaradt összetevőket keverjük össze egy tálban, majd öntsük rá a forró szirupot és alaposan keverjük össze. Egy kanál segítségével öntsük át az egészet a tepsibe, a tetejét egyengessük el, hogy egyenletes legyen.

Süssük körülbelül 15–20 percig, vagy amíg aranybarnára nem pirul.

Amikor kihűlt, szeleteljük fel négyzetekre vagy rúd formájúra. Hűtőben tároljuk.