Konyha

Hogyan főzzünk cukkinitésztát?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cukkiniből készített spagettitészta – az egésznek annyi a lényege, hogy a cukkinit spirálozóval vagy julienne-vágóval papírvékony csíkokra vágjuk, majd megfőzzük. Igen ám, de hogyan? Úgy, mint a rendes tésztát? Egyáltalán nem, sokkal óvatosabban kell bánni vele – következzen néhány tipp és trükk a legfinomabb cukkinitésza elkészítéséhez.

A cukkininek nagyon nagy része víz, ezért nem lehet úgy főzni, mint a hagyományos tésztákat. Ha sokáig hagyjuk benne a vízben, tocsogós lesz, és inkább félig püré, félig tészta állagúra sikeredik majd. Egy lehetséges megoldás, hogy nyersen hagyjuk, de ha ehhez nem fűlik a fogunk (mégiscsak meleget szeretnénk ebédelni vagy vacsorázni, ugye?), akkor az alábbi három módszert tudjuk a legmelegebben ajánlani.

1. Mikrohullámú sütő

A cukkinitésztának elég egy-másfél perc a mikróban, máris kicsit megereszti a levét, felpuhul, de nem lesz tocsogós. Kicsit kevesebb idő kell neki, ha meg is sózzuk. Ezzel a tészta megfelelően meleg lesz, de nem veszít a roppanós állagából, amiért mégiscsak finomabb, mint a hagyományos tészta.

Fotó: Pexels/ Angele J

Fotó: Pexels/ Angele J

2. Pirítás

Ha már úgyis valamilyen öntetet készítünk a tésztához, a hagyma pirítására használt serpenyőben egy kicsit rápiríthatunk a zöldségre, ez még pluszízt is adhat neki. Arra vigyázzunk, hogy ne hagyjuk a serpenyőben túl sokáig, mert itt is könnyedén kiengedheti a levét!

3. Sütés

Mégpedig a sütőben – néhány percre, 180 fokon, egészen nyugodtan betolhatjuk az aprított cukkinit a sütőnkbe! Tegyünk alá sütőpapírt, ami a kiáradó nedvesség egy részét fel is fogja. Rendszeresen ellenőrizgessük az állagát, hogy mindenképpen akkor vegyük ki, amikor a számunkra legideálisabb állagúra sült. Jusson eszünkbe: nyersen is nyugodtan fogyasztható, így mellé biztosan nem nyúlunk vele!